ECB predvidoma znova brez sprememb denarne politike

Članek slika

Svet Evropske centralne banke (ECB) bo na seji v Frankfurtu danes znova razpravljal o denarni politiki. Analitiki na tokratni seji ne pričakujejo odločitev o spremembah, bodo pa pozorni na besede predsednika ECB Maria Draghija glede morebitnega podaljšanja programa odkupovanja obveznic.

ECB je program kvantitativnega sproščanja, katerega cilj je spodbuditi inflacijo in gospodarsko rast, zagnala marca lani, po prvotnem načrtu pa naj bi do konca septembra letos centralne banke evrskega območja mesečno odkupile za 60 milijard evrov obveznic v evrih.

V program je potem potem svet ECB posegel še dvakrat, tako da zdaj centralne banke evrosistema mesečno odkupujejo za 80 milijard evrov obveznic, program pa je podaljšan vsaj do marca prihodnje leto. Junija so centralne banke začele kupovati tudi podjetniške obveznice.

Med najverjetnejšimi prihodnjimi ukrepi ECB se omenja podaljšanje tega programa, vendar pa naj odločitev še ne bi padla danes - člani sveta naj bi z odločitvijo počakali vsaj do decembra. Takrat bodo namreč pripravljene nove ocene ECB glede prihodnjega gibanja cen življenjskih potrebščin, ki bodo pomagale nagniti tehtnico na eno ali drugo stran.

Inflacija je bila septembra na letni ravni v 19 državah z evrom 0,4-odstotna, kar je najvišje v zadnjih 23 mesecih. Vendar pa rast cen ostaja daleč pod ciljem ECB, ki je blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma. Gospodarska rast je bila v drugem četrtletju skromna 0,3-odstotna, brezposelnost pa ostaja 10,1-odstotna in se znižuje le počasi.

Nespremenjene naj bi po tokratnem zasedanju ostale tudi obrestne mere. Ključna obrestna mera za območje evra je pri nič odstotkih, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank pri -0,40 odstotka in obrestna mera za mejno posojanje pri 0,25 odstotka. Obrestne mere je banka nazadnje znižala marca.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja