Svet ECB ni posegel v rekordno nizke obrestne mere

Članek slika

Svet Evropske centralne banke (ECB) danes v skladu s pričakovanji ni posegel v obrestne mere. Ključna obrestna mera za območje evra tako ostaja pri nič odstotkih. Vlagatelji bodo zdaj pozorni na besede predsednika ECB Maria Draghija in na signale morebitnih novih ukrepov.

Nespremenjeni sta tako ostali tudi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank pri -0,40 odstotka in obrestna mera za mejno posojanje pri 0,25 odstotka. Obrestne mere je ECB nazadnje znižala marca.

Takrat je dopolnila tudi nabor izrednih ukrepov za boj proti deflaciji in povečanje količine denarja v obtoku v obliki odkupovanja vrednostnih papirjev in guvernerji centralnih bank in člani izvršilnega odbora ECB danes novih niso sprejemali.

Svet ECB je v objavi odločitev denarne politike izrazil pričakovanje, da bodo ključne obrestne mere ECB na sedanji ali nižji ravni ostale še daljše obdobje in precej dlje, kot bodo trajali neto nakupi vrednostnih papirjev.

Glede nestandardnih ukrepov denarne politike je svet ECB tako potrdil, da bodo mesečni nakupi vrednostnih papirjev v višini 80 milijard evrov potekali do konca marca 2017 ali dlje, vsekakor pa tako dolgo, dokler svet ne presodi, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju. Ta je letna inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.

Novi ukrepi bi lahko bili sprejeti že septembra

Pred današnjo sejo so sicer analitiki ocenjevali, da bi svet ECB ob novih izzivih za območje evra, kot je izstop Velike Britanije iz EU, nove ukrepe sprejel že na naslednji seji, ki bo septembra. Trgi bodo zdaj pozorno prisluhnili Draghijevim besedam glede morebitnih dodatnih signalov o nadaljnjem ukrepanju centralne banke.

Med novimi ukrepi, ki bi jih v Frankfurtu lahko sprejeli že na prihodnji seji septembra, bi lahko bilo podaljšanje programa odkupovanja obveznic v mesečnem obsegu do 80 milijard evrov, ki se sicer izteče marca prihodnje leto, svet pa bi lahko razrahljal tudi nekatere omejitve pri nakupovanju obveznic, tako da bi lahko ECB in nacionalne centralne banke kupile več najbolj kakovostnih obveznic, kot so npr. nemške državne obveznice. Kvota za te na trgu močno zaželene vrednostne papirje je namreč že skoraj zapolnjena.

Na novinarski konferenci po seji sveta je pričakovati tudi vprašanja o zdravju italijanskih bank in morebitnih posledicah na ostale banke v območju evra ter tudi o pričakovanih učinkih brexita na evrsko območje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja