ILO: Brezposelnost se povečuje

Članek slika

Globalna brezposelnost se kljub močni gospodarski rasti v razvitih industrijskih državah po podatkih ZN še povečuje. Leta 2015 je število brezposelnih po zadnjih podatkih Mednarodne organizacije dela (ILO) poskočilo na 197,1 milijona. To je skorajda en milijon več kot predlani.

Danes je na svetu 27 milijonov brezposelnih več kot pred izbruhom finančne krize leta 2007, piše v poročilu o globalnem zaposlovanju in družbenem razvoju, ki ga je v torek predstavila ta organizacija ZN.

ILO v poročilu, ki ga je objavila na predvečer odprtja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, svari, da utegnejo šibkosti svetovnega gospodarstva, ki so se pokazale v preteklem letu, ter upočasnitev rasti "v nekaterih primerih izzvati socialne nemire".

Na tradicionalnem srečanju gospodarstvenikov, znanstvenikov in politikov, ki bo v znanem švicarskem letovišču med 20. in 23. januarjem, pričakujejo približno 2500 udeležencev iz več kot 100 držav.

Brezposelnost se povečuje predvsem v Latinski Ameriki in nekaterih azijskih državah, še posebej na Kitajskem. Tudi v več arabskih državah, izvoznicah nafte, se je položaj na trgu dela poslabšal.

Svetovno gospodarstvo naj bi leta 2015 doseglo 3,1-odstotno rast, kar je pol odstotne točke manj, kot se je napovedovalo pred manj kot letom dni. Potrebni so novi ukrepi gospodarske politike, brez njih se bo ohlajanje gospodarske rasti nadaljevalo, svari ILO. Za leto 2016 se svetovnemu gospodarstvu obeta "le približno triodstotna rast, kar je občutno manj kot pred izbruhom krize".

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja