Na Kitajskem maja dražja stanovanja

Članek slika

Cene novih stanovanjskih nepremičnin na Kitajskem so se maja po štirih mesecih zvišale, in sicer v povprečju za pol odstotka. "Trg nepremičnin na splošno kaže trend segrevanja, a nekatera mesta še vedno doživljajo pritiske, stanje na področju ponudbe in povpraševanja pa ostaja napeto," so ocenili v organizaciji za raziskave nepremičninskega trga.

Povprečna cena nove stanovanjske nepremičnine v sto največjih mestih na Kitajskem se je maja v primerjavi z aprilom zvišala za 0,5 odstotka na 10.569 juanov (1516 evrov) za kvadratni meter, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavila neodvisna organizacija za raziskave nepremičninskega trga China Index Academy.

Cene novih stanovanj so padale vse od februarja, tokratni dvig pa je bil višji od januarskega 0,21-odstotnega. Takrat so se cene zvišale po osmih mesecih zaporednega padanja.

Kitajski trg nepremičnin je bil v zatišju več kot leto dni, saj se rast drugega največjega svetovnega gospodarstva zmanjšuje.

Oblasti so sprejele ukrepe v podporo industriji, saj naložbe v nepremičnine ostajajo ključna gonilna sila gospodarstva, medtem ko je prodaja zemljišč glavni vir dohodka lokalnih oblasti.

Kitajska centralna banka je od novembra trikrat znižala primerjalne obrestne mere in septembra umirila hipotekarno politiko. Konec marca je po vsej državi tudi znižala minimalne ravni pologov pri najemanju hipotekarnih posojil, s čimer je ponovno obudila politiko, namenjeno ustavitvi rasti cen. Zaradi rasti si namreč marsikdo ni mogel privoščiti lastništva nepremičnine, kar je povzročalo tudi skrb zaradi morebitnih socialnih nemirov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja