Američani za najemnine odštevajo vse večji delež dohodkov

Članek slika

Raziskava ameriške neprofitne organizacije Enterprise Community Partner (ECP) na podlagi podatkov Urada za štetje prebivalstva ZDA ugotavlja, da morajo Američani za najemnine odštevati vse večji delež svojih dohodkov. Za približno 26 odstotkov najemnikov predstavljajo stroški najemnin že polovico vseh dohodkov.

V ZDA velja, da stroški za stanovanje običajno predstavljajo okrog 30 odstotkov dohodkov, vse kar je več, predstavlja preveliko breme za normalno življenje. S tem se sicer ne strinjajo najemniki v New Yorku, San Franciscu in nekaterih večjih ameriških mestih, kjer za najemnine odštejejo več kot polovico dohodkov.

Prodaja se lastnikom ne splača, zato oddajajo

Hipotekarne obresti v ZDA so sicer nizke, vendar pa so pogoji za pridobitev kreditov zaostreni. Na trgu primanjkuje stanovanj. Lastniki jih ne prodajajo, ker je njihova nepremičnina vredna manj od zneska posojila.

Zaradi tega se ljudje odločajo za najemniška stanovanja in tržna logika narekuje, da najemnine naraščajo. Posledica vsega tega je, da se trenutno v ZDA 2,3 milijona družin več kot leta 2007 sooča z nevarnostjo, da ostanejo brez doma.

V zadnjih 12 mesecih so plače v ZDA v povprečju porasle za 2,1 odstotka, cene najemnin pa za 3,7 odstotka.

Razlike po ZDA so velike

Več kot polovico dohodkov morajo najemniki za stanovanje odšteti v New Yorku, New Jerseyju, Kaliforniji in na Floridi. V Južni Dakoti, Wyomingu in na Aljaski pa stroški najemnin ne dosegajo niti 20 odstotkov povprečnih dohodkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja