QE napovedala tudi japonska centralna banka

Članek slika

Japonska centralna banka je danes nepričakovano sprejela odločitev, da še razširi shemo kvantitativnega mehčanja. Stimulativni program, s katerim povečuje količino denarja v obtoku, bo okrepila za 20.000 milijard jenov (143,20 milijarde evrov), tako da bo njegov letni obseg 80.000 milijard jenov (572,81 milijarde evrov). Jen je danes močno zdrsnil.

Guverner centralne banke Haruhiko Kuroda je po koncu zasedanja devetčlanskega sveta banke pojasnil, da so se za ta korak odločili na podlagi ocene, da je ključen za nadaljevanje boja Japonske zoper deflacijo. Ob tem je napovedal, da bi lahko v prihodnje sledili novi tovrstni ukrepi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Japonsko gospodarstvo je v procesu izhoda iz deflacijske spirale doseglo kritičen moment," je Kuroda poudaril novinarjem v Tokiu.

Predstavniki banke so v sporočilu za javnost danes zapisali, da japonsko gospodarstvo še naprej skromno okreva. Pritisk na rast po njihovih besedah predstavljajo predvsem zvišanje prometnega davka, ki je občutno zmanjšalo potrošnjo, in precej nižje cene nafte. Tokio je aprila zvišal prometni davek prvič v 17 letih, in sicer s pet na osem odstotkov.

Sicer pa danes napovedani ukrep razširitve sheme kvantitativnega mehčanja oz. povečanja stimulacijskega programa odkupovanja obveznic predstavlja prvo spremembo japonske centralne banke po aprilu lani, ko je s ciljem v dveh letih doseči dvoodstotno inflacijo zagnala agresivno rahljanje denarne politike.

Posledično je danes prišlo do občutne pocenitve jena. Za dolar je treba odšteti že 111,23 jena. Japonska valuta je na ta način trenutno najšibkejša po januarju 2008. Tokijski borzni indeks Nikkei pa je danes porasel za skoraj pet odstotkov in dosegel najvišjo raven v sedmih letih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja