Znižana napoved za ZDA

Znižana napoved za ZDA

Članek slika

Ohranitev najvišje bonitetne ocene ZDA ne bo sporna, v kolikor bodo ameriške oblasti pospešile izvedbo fiskalnih ukrepov. V primeru, da dogovora o znižanju proračunskega deficita ne bo in če se bodo gospodarske razmere v prihodnje poslabšale, v bonitetni hiši Fitch napovedujejo znižanje bonitetne ocene gospodarsko najmočnejše države na svetu.

Avgusta je ena izmed treh najpomembnejših bonitetnih hiš, Standard & Poor's, objavila znižanje kreditne ocene ZDA z AAA na AA+ in takrat s svojo potezo sprožila precejšen odziv trgov. Druga pomembna bonitetna hiša Moody's je naznanila, da bo za zdaj ohranila najvišjo bonitetno oceno ZDA kljub neuspelim pogajanjem znotraj posebnega odbora ameriškega kongresa o znižanju proračunskega primanjkljaja v naslednjih desetih letih.

Konec novembra pa je bonitetna agencija Fitch prav tako ohranila najvišjo bonitetno oceno ZDA, ki tako ostaja trojni A, so pa v agenciji opozorili na naraščajoč dolg ZDA ter pomanjkanje politične volje pri sprejemanju odločitev na področju javnih financ.

Visoka produktivnost, močni temelji ter zaupanje v dolar in ameriške obveznice

Agencija kot pozitivno značilnost poudarja visoko produktivnost ameriškega gospodarstva, močne gospodarske in finančne temelje države ter zaupanje v dolar in ameriške obveznice. Do resnejšega okrevanja ameriškega gospodarstva naj bi po napovedih agencije prišlo v drugi polovici prihodnjega leta in v letu 2013. Do konca desetletja pa se pričakuje nadaljnje povečevanje ameriškega javnega dolga, ki naj bi po napovedih dosegel višino 110 odstotkov bruto domačega proizvoda do konca tega desetletja. Prav to utegne postati glavni vzrok za razmislek o morebitnem znižanju najvišje bonitetne ocene ZDA.

Svojo oceno razmer v ZDA je predstavila tudi Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki je na podlagi svoje najnovejše analize znižala napoved tamkajšnje gospodarske rasti v letošnjem letu za 0,9 odstotne točke, na 1,7 odstotka, ter v prihodnjem letu za 1,3 odstotne točke, na 1,8 odstotka.

Ocena odvisna od izvedbe fiskalnih ukrepov

Ohranitev najvišje bonitetne ocene ZDA torej ne bo sporna, v kolikor bodo ameriške oblasti pospešile izvedbo fiskalnih ukrepov, ki bodo pomenili občutno zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. V primeru, da tovrstnega dogovora o znižanju proračunskega deficita ne bo in če se bodo gospodarske razmere v prihodnje poslabšale, v bonitetni hiši Fitch napovedujejo znižanje bonitetne ocene gospodarsko najmočnejše države na svetu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Skupne obveznice evroobmočja?

21.12.2010

M. Romih

Estonija kot prva baltska država prevzela evro

17.01.2011

M. Romih