ZDA: Zgodba dveh svetov

Članek slika

Ne glede na vašo naklonjenost ali nenaklonjenost Združenim državam Amerike, gre za enega ključnih trgov za svetovno gospodarstvo. Tudi zastopanost ameriških podjetij v globalnih skladih po navadi znaša najmanj 50 odstotkov, kar pomeni, da je trg ključnega pomena za vse vlagatelje v vzajemnih skladih.

ZDA se trenutno nahajajo v obdobju, za katerega bi lahko rekli, da iščejo same sebe. Prežete so z nevarnostjo nove koronavirusne bolezni, protesti zaradi rasizma in politične hladne vojne med demokrati in republikanci. Ta opis povzema le prvo polovico letošnjega leta, med tem ko bodo predsedniške volitve največja letošnja zgodba v ZDA. V obdobju manj kot 100 dni pred volitvami se bo tudi pozornost vlagateljev vedno bolj nagibala k temu dogodku.

Številni so prepričani, da je razvpiti predsednik Donald Trump že pri koncu svoje politične kariere, s čimer se ne morem strinjati. Nenazadnje se spomnite preteklih volitev. Trije meseci so v političnem svetu zelo dolga doba. Spomnimo se le trenutne slovenske vlade in njenih prvih treh mesecev na oblasti. Kot še vsakokrat do sedaj se bo verjetno tudi tokrat razmerje priljubljenosti obeh kandidatov do vedno bolj izenačevalo..

Za dolgoročne vlagatelje je izid volitev nepomemben, saj so borze rasle skozi vse predsedniške cikle, le nihajnost se ob posameznem ciklu lahko močno poveča. Še posebej bi lahko to veljalo za tokratni cikel.

Rast hipotetičnih 10.000 dolarjev, investiranih ob začetku volilnega leta

Vir: Capital Group

V prihodnjih mesecih bomo dobili pravo sliko politike, ki jo za prihodnje obdobje načrtujejo tako demokrati kot tudi republikanci. Čeprav nas mora bolj zanimati politika demokratov, saj se pri republikancih ne bo veliko spremenilo. Ne pozabimo pa, da ni pomemben samo predsedniški položaj, veliko je odvisnega tudi od sestave senata, čigar sprememba sestave lahko vpliva na prihodnjo usmeritev ZDA pri davčni politiki, politiki imigracij in tudi regulaciji gospodarstva.

Vlagatelji, ki ste še posebej občutljivi na večja nihanja, bi se lahko v prihodnjih mesecih umaknili na stran in počakali na umiritev razmer. Tistim, ki vas nihajnost ne skrbi in imate dolgoročni časovni horizont, pa večjih sprememb ni potrebno delati. Vsekakor je priporočljivo, da preverite svojo trenutno strukturo portfelja ter se prepričate, da še vedno sledi vašim dolgoročnim ciljem. Obdobje, ki je za nami, je poskrbelo za večje premike posameznih naložbenih tipov, zato je pregled portfelja v tem trenutku več kot priporočljiv.

Strokovnjaki Vzajemcev smo tu zato, da vam pomagamo na vaši poti do finančnega uspeha. Sodelovanje z našimi svetovalci vam bo na dolgi rok prineslo uspeh, v vsakem trenutku pa vam bo na voljo osebni skrbnik, ki vam bo svetoval pri finančnih vprašanjih, pa naj gre za bančne produkte, zavarovalne pogodbe, delnice, obveznice, alternativne sklade itd. Odlikuje nas neodvisnost in tako vam lahko brez težav podamo odgovor o primernosti in lukrativnosti posameznega produkta.

Naročite se na termin na podstrani Svetovanje!

V primeru vprašanj pa pišite na miha.todurov@vzajemci.com

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja