Zakaj vam nisem priporočil najdonosnejše naložbe?

Članek slika

Odgovoril vam bom najprej na kratko: nihče na svetu ne ve, katera naložba bo v prihodnjem obdobju najdonosnejša. Obenem pa so naložbe, ki prinesejo najvišjo donosnost, tudi najbolj tvegane in obstaja višja verjetnost, da bodo propadle, preden vam prinesejo želen donos.

Domnevam, da je vprašanje, ki sledi: kakšen strokovnjak je človek, ki ne izbere najdonosnejšega sklada ali najdonosnejše delnice? Odgovor je: razumen in poučen.

Praviloma so naložbe, ki so v nekem danem obdobju najdonosnejše, tudi izredno tvegane. Sicer bi se na tem mestu rad omejil v prvi vrsti na sklade, a se bom, že zaradi vsega hrupa okoli njih, dotaknil tudi nekaterih drugih, ki so vam znane vsaj iz medijev. Pa tudi tu odgovor ni tako enostaven. Za začetek si poglejmo nekaj zanimivih podatkov. Najprej bom obelodanil podatek o najdonosnejšem slovenskem delniškem skladu v zadnjih 5 letih: okoli 180-odstotno rast je dosegel eden izmed skladov, ki vlaga v delnice tehnološkega sektorja.

Sliši se lepo. Kaj bi odgovorili, če vas sedaj vprašam, katera naložba je bila v enakem obdobju najdonosnejša? Večina izmed vas bi izstrelila, da je bil to Bitcoin. Vrednost Bitcoina se je v zgoraj omenjenem obdobju (v času pisanja) povečala za neverjetnih 4.000 + odstotkov.

Kaj je bila torej konec 2015 boljša odločitev: vložiti v sklad ali v Bitcoin? Verjetno menite, da je odgovor enostaven. Malo težji je odgovor na naslednje vprašanje: zakaj torej tega niste storili?

Ugibam, da zato, ker se vam je ta poteza zdela tvegana. Zakaj pa torej niste premoženja vložili vsaj v sklad? Ker se vam je tudi to zdelo preveč tvegano. Manj tvegano kot Bitcoin, a kljub temu preveč, da bi v sklad vložili vse svoje prihranke. V prvem primeru bi vložili v kombinacijo računalniških kod (če močno poenostavim, skoraj banaliziram zadevo), za katero do tedaj ni slišal nihče in ki naj bi nekoč izpodrinila monetarni sistem, kot ga poznamo. V drugem primeru bi vložili v delnice 30-40 največjih tehnoloških podjetij na svetu, torej tistih, ki delujejo na področjih računalništva, interneta, mobilne tehnologije in sploh vsega, kar si predstavljamo kot ''sodobne tehnologije''.

Niste se motili. Poglejmo podatek, ki ga zgoraj omenjeni odstotki ne razkrijejo: največji nihaj navzdol v obravnavanem obdobju. Pri Bitcoinu je ta znašal 80 odstotkov v obdobju 12 mesecev. Velika večina vlagateljev je takrat tudi odprodala svoje pozicije novim vlagateljem, saj niso zdržali tovrstnih nihanj. Pri tehnoloških skladih je največji nihaj navzdol znašal 20 odstotkov. Temu smo bili priča letos spomladi in vsi vemo, kaj je takrat botrovalo padcu.

Obe naložbi sta za večino vlagateljev preveč nihajni, da bi lahko vanju vložili svoje prihranke in potem mirno spali. Zato noben razumen svetovalec ne bo vaših prihrankov v celoti izpostavil tovrstnim naložbam. Tega od svetovalca tudi ne smete pričakovati. Vsaj iz dveh razlogov: razpršitev in ustrezno razmerje med stopnjo tveganja in pričakovano donosnostjo. Vprašajte se, kateri svetovalec je boljši? Tisti, ki vam ustvari 10-odstotno letno donosnost ob visokem tveganju ali tisti, ki vam ustvari 6-odstotno donosnost ob le delčku tveganja, ki ga sprejmete v primerjavi s prvim svetovalcem?

Vsekakor pa ne smete pozabiti tudi dejstva, da nihče na svetu ne ve, katera naložba bo najdonosnejša v prihodnjih 5 letih. Tudi če taka oseba obstaja, menite da bos delil to informacijo z vami? Nenazadnje, zakaj bi ta oseba hodila v službo? Obstajamo le posamezniki, ki imamo zaradi narave dela veliko več znanja in informacij o naložbah, kot povprečni vlagatelji.

Stopnja tveganja, ki si jo lahko posamezen vlagatelj privošči, je v prvi vrsti odvisna od njega samega. Pred vsako naložbo je potrebno določiti še vzdržen nihaj navzdol in to, koliko izgube si lahko vlagatelj privošči. Drug pomemben faktor je tudi čas, ki ga ima na razpolago. O teh, tako rekoč osnovnih pojmih, smo na naših straneh že veliko pisali. Prav tako smo veliko pisali o razpršitvi med posamezne naložbene kategorije.

Zato lahko pod črto rečem, da kdor je dosegel maksimalen donos na katerem koli kapitalskem trgu, je ogromno, skoraj nerazumno tvegal. Če se mu je posrečilo, mu lahko le želim, da bi se mu tudi prihodnjič.

Za konec: zgoraj sem primerjal delniški sklad in Bitcoin (čeprav sta po vseh parametrih neprimerljiva in nimata med seboj nič skupnega). Kot sem tudi omenil, bi večina Bitcoin označila za najdonosnejšo naložbo tega obdobja.

Kaj pa, če vam povem, da obstaja tehnološko podjetje znanega imena z 51-letno zgodovino in tržno kapitalizacijo čez 100 milijard ameriških dolarjev, katerega delnica je v enakem obdobju pridobila še več kot Bitcoin? Ga poznate? Če ga, bi si takrat upali kupiti to delnico? Osebno bi jo kupil prej kot zgornja dva. Pa je vseeno nisem…

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja