Zakaj je treba portfelj prilagajati?

Članek slika

Zakaj je naložbeni portfelj smiselno prilagajati?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Vsi pogosto slišimo, da je treba portfelj naložb prilagajati in ga imeti pod nadzorom. Na drugi strani pa imamo veliko ljudi, ki temu odločno nasprotuje in zagovarja strategijo kupi in drži. V resnici imajo prav vsi, a brez občasnega prilagajanja portfelja se lahko zelo hitro zgodi, da bo vlagatelj po nepotrebnem izpostavljen tveganju, na katerega ob svoji investiciji ni računal.

Poglejmo primer vlagatelja, ki se je leta 2009 odločil za investicijo v relativno varen portfelj, uravnotežen med delnicami in obveznicami. Za primerjavo bom za delniški del portfelja upošteval globalni delniški sklad, za obvezniški pa obvezniški sklad, ki sredstva investira v obveznice z visoko bonitetno oceno, izdane v evrih in predstavlja primerno naložbo za bolj konzervativne vlagatelje.

Pri tovrstni sestavi je vlagatelj vnaprej določil svojo stopnjo tveganja, usmeril se je na razvite trge, pomemben poudarek pa je dal tudi obvezniškemu delu portfelja. V 10 letih bi se vrednost portfelja zvišala za okoli 50 odstotkov, razmerje med delnicami in obveznicami pa bi se iz začetne sestave 60:40 spremenilo v 74:26.

Iz zgornjega primera je razvidno, da bi vlagatelj bil danes izpostavljen veliko višjemu tveganju, kot si ga je na začetku želel; vse to pa ob dejstvu, da se nahajamo na rekordih in so vrednotenja že visoka.

Najpogostejši način prilagajanja portfelja je uskladitev razmerja med delniškimi in obvezniškimi naložbami. To razmerje je, ob predpostavljenem nespremenjenem tveganju in času, edino razmerje portfelja, ki ga je treba spreminjati. Bolj kot se približujemo naložbenemu cilju, manjši je delež delniških naložb, saj moramo pred iztekom varčevanja paziti na prihranjena sredstva in jih zato proti koncu ne smemo izpostavljati nepotrebnim tveganjem. Če bi ob večjem tveganju stvari šle narobe, na voljo ne bi imeli dovolj časa, da bi povrnili morebitne izgube. Priporočam, da se obrnete na strokovnjaka, ki bo lahko korektno ocenil vašo situacijo, ter vam skozi leta varčevanja portfelj po potrebi prilagajal in s tem poskrbel, da nevarne situacije na trgih ne bodo bistveno vplivale na končni cilj vašega varčevanja.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja