Za osemkrat povečali dobiček

»Pozitivni rezultati 2010 dokazujejo uspešno dolgoročno strategijo«

Članek slika

Lani so pri Generaliju beležili spodbudno rast bruto premije, ki se je v primerjavi z letom 2009 povečala za 16,4 %. »Pozitivni rezultati 2010 dokazujejo uspešno dolgoročno strategijo Generalija na slovenskem trgu,« pravi Gregor Pilgram, predsednik uprave zavarovalnice Generali. Po Pilgramovem preričanju je prihodnost zavarovalništva v večji inovativnosti in prilagajanju potrebam strank.

Lani so pri Generaliju beležili spodbudno rast bruto premije, ki se je v primerjavi z letom 2009 povečala za 16,4 %. Čisti dobiček je znašal 1,6 milijona evrov, kar je osemkrat več kot leto poprej. Njihov ključni segment ostajajo premoženjska zavarovanja, kjer so beležili kar 23,2 % rast. S tržnim deležem, ki je konec leta 2010 znašal 4,2 %, so se med zavarovalnicami, ki nastopajo na slovenskem trgu, uvrstili na peto mesto, med tujimi pa še naprej ostajajo vodilni. Skupna zbrana bruto premija je za 10,9 milijonov evrov višja kot leta 2009. Rast njihovih premij je, že tradicionalno, posebej močna na področju avtomobilskih zavarovanj, kjer smo v lanskem letu zbrali za 23,2 % več premij.

»Pozitivni rezultati 2010 dokazujejo uspešno dolgoročno strategijo Generalija na slovenskem trgu,« pravi Gregor Pilgram, predsednik uprave zavarovalnice Generali. K temu dodaja: »K rasti premij so prispevale naše intenzivne marketinške aktivnosti v sklopu začrtane poslovne strategije, ki temelji na diferenciaciji premij. Zelo dober rezultat je predvsem posledica aktivnega nastopa na trgu avtomobilskih zavarovanj, pa tudi rasti na področju ostalih premoženjskih zavarovanj. Zavarovalnica je dosegla rast tako na področju poslovanja s prebivalstvom, kot tudi na področju industrijskih strank. Povečanje dobička v lanskem letu je kljub relativno visoki škodni obremenitvi tako še večji uspeh.« Rast števila zavarovancev načrtujejo tudi v letu 2011, saj bodo ohranjali obstoječe ugodnosti ter jim dodajali nove promocijske akcije.

Prihodnost je v inovativnosti, ne povezovanju

Po Pilgramovem preričanju je prihodnost zavarovalništva v večji inovativnosti in prilagajanju potrebam strank: »Že od leta 2006 poslovanje utemeljujemo na inovativni strategiji,  osredotočeni predvsem na diferenciacijo premij. Sledenje mednarodnim trendom je vgrajeno v naše delovanje. Smo namreč del mednarodne skupine Generali, ene vodilnih v svetovnem merilu ter prve na področju življenjskih zavarovanj v Evropi. Slovenski zavarovalni trg ima svoje specifike. Je zelo konkurenčen in izjemno koncentriran, po zavarovalnih navadah pa se še vedno umeščamo med vzhodno in zahodno Evropo, ki je še ne dohajamo na področju varčevanja v življenjskih zavarovanjih.

S prenovljenimi življenjskimi zavarovanji ter nadaljevanjem cenovno diferencirane ponudbe na področju premoženjskih zavarovanj še vedno načrtujemo več kot 10 odstotno rast tudi v prihodnosti. Trendom pri Generaliju sledimo tako, da mednarodne izkušnje uravnotežimo s potrebami domačih strank. Rezultat je naša široka ponudba sodobnih in kakovostnih zavarovalnih produktov po dostopni ceni. Naklonjeni smo inovativnosti in zdravi konkurenčnosti, ki prinese tudi boljšo ponudbo. Ne verjamemo, da slovenski zavarovalniški trg omenjeno lahko doseže z nadaljnjim povezovanjem in koncentriranjem moči.«

Spopad s spremenjenimi tržnimi razmerami

»Kot kažejo poslovni rezultat smo tudi v obdobju krize beležili pozitivne rezultate,« razlaga Pilgram. »Na vplive in posledice zaostrenih tržnih razmer smo se namreč ustrezno pripravili z inovativno poslovno strategijo, ki temelji predvsem na večji diferenciaciji naših produktov. Visoko diferencirana ponudba, med katero še posebej izstopajo cenovno ugodna avtomobilska zavarovanja, ustvarja bistveno večjo prodajo, zato ostajamo optimistični tudi v prihodnje. Čeprav se kriza ne bi smela več tako močno odražati na finančnih trgih, zavarovalnice večinoma ne pričakujemo izjemno visokih finančnih dobičkov. Menimo, da je v ospredje prišel trend, da se na tehničnem delu enostavno mora vzpostavljati pozitiven rezultat. Tako lahko zavarovalnice, ki uspejo doseči najboljše oziroma dobro razmerje med stroški in premijo, na trgu ponujajo ugodne cene,« je prepričan Gregor Pilgram, predsednik uprave Generalija.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja