Poslovni prostori v prestolnici nekoliko dostopnejši

Trg poslovnih prostorov

Članek slika

Kot je v svojem nedavnem statističnem poročilu o nepremičninskem trgu v letu 2010 ugotavljala Geodetska uprava RS, po letu 2009 ponovno narašča prodaja poslovnih prostorov. Gibanje povprečne oglaševane cene pisarniških prostorov v zadnjih dveh letih kaže, da so razmere na trgu dokaj uravnotežene. Glede na siceršnje razmere tudi ni pričakovati, da bi se v prihodnje ta trend spremenil. Nekoliko drugače pa lahko pričakujemo pri trgovskih prostorih.

Veliko praznih novozgrajenih poslovnih prostorov

Kot je v svojem nedavnem statističnem poročilu o nepremičninskem trgu v letu 2010 ugotavljala Geodetska uprava RS, po letu 2009 ponovno narašča prodaja poslovnih prostorov, katerih najvišji promet v lanskem letu je bil dosežen prav ob koncu leta, kar morda odraža začetek gospodarskega prebujanja. Cene lokalov so se lani sicer znižale za 2,0 %, pisarn pa za 3,4 %. Toda trg, je podobno kot s praznimi, neprodanimi stanovanji poln tudi nezasedenih poslovnih kompleksov, ki so bili načrtovani in zgrajeni v času konjunkture in so zato danes predragi in posledično nezasedeni. Primer slednjega je denimo Rotonda, za katero novi šef investitorja, Hypa, Alexander Picker v nedavnem intervjuju za enega od dnevnikov potrjuje, da bo potrebno nekaj narediti, morda s privlačnejšo ceno ali prilagoditvijo notranjosti.

Po besedah Marka Puschnerja, urednika nepremičninskega portala Slonep.net, bo veliko število praznih novozgrajenih poslovnih prostorov vsekakor vplivalo na namene investitorjev glede gradnje novih poslovnih prostorov: "Dokler bo na trgu dovolj poslovnih prostorov, investitorji ne bodo kazali zanimanja za gradnjo. Posledično se bo v prihodnje skrčila gradnja novih poslovnih zgradb, kar bi lahko vodilo v pomanjkanje, če bi se gospodarska rast okrepila. Po drugi strani pa imajo številni investitorji že kupljena zemljišča in pripravljene projekte, ki jih bodo ob spremembi razmer na trgu relativno hitro uresničili."

Najemnine za pisarne se znižujejo

Puschner nam je postregel tudi s statistiko najemnin in prodajnih cen poslovnih prostorov v prestolnici , ki jih spremljajo na Slonepu. V prvem četrtletju letošnjega leta se je tako povprečna oglaševana najemnina pisarniških prostorov v Ljubljani nekoliko znižala in sicer za 1 €/m2. Pri tem opozarja, da je povprečna oglaševana najemnina izjemno počasi drsela navzdol vse od jeseni 2008, kar je bilo pod njihovim metodološkim pragom zaznavnosti. Povprečna oglaševana najemnina trgovskih prostorov je že štiri četrtletja nespremenjena. Kot pravi Puschner, je očitno, da najemnine pisarniških poslovnih prostorov čisto počasi drsijo navzdol. Ponudba je velika, povpraševanja pa je po letu 2008 nekoliko manj, kar se ujema z gospodarsko krizo. Ker se je razmerje med ponudbo in povpraševanjem premaknilo nekoliko bolj v smer ponudbe, se cene znižujejo. Pri trgovskih prostorih pa je trg trenutno stabilen.

Oglaševane najemnine poslovnih prostorov v Ljubljani v €/m2 (vir: Slonep.net)

Vrsta najmanj največ povprečno
Pisarne 2 45 11
Trgovine 7 46 16

Oglaševane najemnine poslovnih prostorov v Ljubljani v €  (vir: Slonep.net)

Vrsta najmanj največ povprečno
Pisarne 95 7.960
1.956
Trgovine 170 7.900 2.515

Kaj pa če se podjetje odloči za nakup?

Kot pojasnjuje Puschner, je povprečna oglaševana cena pisarniških prostorov v Ljubljani  vrhunec dosegla konec leta 2008. Sledil je manjši padec, ki mu je sledilo nihanje okoli vrednosti 1.700 €/m2. V prvem četrtletju letošnjega leta pa se je povprečna oglaševana cena povečala za 1,6 %. Podobno gibanje zaznavajo tudi pri trgovskih lokalih, kjer se povprečna oglaševana cena v zadnjem času giblje okoli 1.900 €/m2. V prvem četrtletju letošnjega leta se je povprečna oglaševana cena dvignila za 2,3 %. Gostinski lokali pa so se pocenili za 8,7 %.

Gibanje povprečne oglaševane cene pisarniških prostorov v zadnjih dveh letih kaže, da so razmere na trgu dokaj uravnotežene, je prepričan Puschner Cene sicer nekoliko nihajo, vendar so dolgoročno stabilne. Glede na siceršnje razmere tudi ni pričakovati, da bi se v prihodnje ta trend spremenil. Nekoliko drugače pa lahko pričakujemo pri trgovskih prostorih. Gospodarska kriza je prizadela številna majhna podjetja in obrtnike zato je pričakovati, da se bo ponudba trgovskih prostorov v prihodnje nekoliko povečala, povpraševanje pa se bo nekoliko znižalo. Posledično bi lahko cene nekoliko padle, je še zaključil Puschner.

Oglaševane cene poslovnih prostorov v Ljubljani v €/m2. (vir: Slonep.net)

Vrsta najmanj največ povprečno
Pisarne 700 3.066
1.742
Trgovine 792 3.057 1.916
Gostinski lokali
871 3.095 1.926

Oglaševane cene poslovnih prostorov v Ljubljani v €, marec 2011  (vir: Slonep.net)

Vrsta najmanj največ povprečno
Pisarne 12.000 1.990.000 355.916
Trgovine 29.500 1.672.000 329.588
Gostinski lokali 49.000 1.450.000 355.710

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja