Vzpodbudni rezultati ameriških alternativnih virov energije

Članek slika

ZDA so za zdaj še vedno največje gospodarstvo na svetu. Zato je pomembno, kaj se dogaja z alternativnimi viri energije v tem gospodarstvu. V ZDA je izšlo novo mesečno poročilo agencije U.S. Energy Information Administration (EIA), ki je postreglo z zanimivimi podatki na področju alternativnih virov energije, ki se nanašajo na prvi kvartal v letu 2011.

Agencija EIA uvršča med alternativne vire hidroenergijo, sončno energijo, vetrno energijo, geotermalno energijo ter biomaso in biogoriva. V prvem kvartalu letošnjega leta so skupaj dosegli 2,245 bilijard BTU (angl. »British Thermal Unit«) oziroma 11,7 odstotka ameriške proizvodnje primarne energije. Oznaka BTU je oznaka za merjenje energije in je približno enaka 1,055 J.

Ameriška proizvodnja primarne energije iz alternativnih virov prehitela proizvodnjo iz jedrske energije

Največja zanimivost poročila je, da je ameriška proizvodnja primarne energije iz alternativnih virov v prvem kvartalu leta 2011 prehitela proizvodnjo iz jedrske energije, ki je dosegla le 2,125 bilijard BTU. To je dobrih 5 odstotkov manj od primarne energije, proizvedene iz alternativnih virov.

Če zajamemo vse energetske sektorje, kot so elektrika, transport, itd., se je proizvodnja primarne energije iz alternativnih virov (vključno s hidroenergijo) povečala za 15,1 odstotka glede na prvi kvartal v letu 2010 in 25,1 odstotka glede na prvi kvartal v letu 2009. Preko 80-odstotni delež proizvedene primarne energije sta predstavljali biomasa in biogoriva (48,1 odstotka) ter hidroenergija (35,4 odstotka). Vetrna energija je predstavljala 12,9 odstotka, geotermalna energija 2,4 odstotka in sončna energija 1,2 odstotka.

Največja letna rast beležila sončna energija

Na področju rasti so rezultati drugačni. Proizvodnja elektrike s pomočjo alternativnih virov je narasla za 25,8 odstotka v prvem kvartalu leta 2011 glede na isto obdobje lani. Zaradi nizkih začetnih kapacitet je najbolj zrasla elektrika, proizvedena iz sončne energije (104,8 odstotkov) in vetrne energije (40,3 odstotkov). Relativno visoko rast v proizvodnji elektrike je dosegla tudi hidroenergija v višini 28,7 odstotka. Na področju geotermalne energije še vedno ni večjega preboja. Njena letna rast je znašala le 5,8 odstotka. Elektrika, proizvedena s pomočjo biomase, je padla za 4,8 odstotka. Za lažjo primerjavo, elektrika, proizvedena s pomočjo naravnega plina, je zrasla za 1,8 odstotka in jedrske energije le za 0,4 odstotka, medtem ko je premog kot vir doživel padec v višini 5,7 odstotka.

Poročilo sicer govori, kaj se je zgodilo, in ne, kakšna bo prihodnost energetskega sektorja. Vendar nam pretekli trendi lahko nakažejo, v katero smer se stvari gibajo. Če se lahko zanesemo na pretekle dogodke, potem nam ti namigujejo, da alternativni viri energije niso zamrli in da bodo igrali svojo vlogo v prihodnosti.


Proizvodnja primarne energije v ZDA v prvem kvartalu 2011 (bilijard BTU)

Naravni plin 5,617
Premog 5,565
Nafta 2,910
Alternativni viri energije 2,245
Jedrska energija     
2,125

Vir: June 2011, Monthly Energy Review, U.S. Energy Information Administration

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja