Volilna mrzlica dvignila indijske delnice k novim rekordom

Članek slika

Indijski borzni indeks je v torkovem trgovanju dosegel novo rekordno vrednost, ko so raziskave pokazale, da bo najverjetnejši zmagovalec volitev Narendra Modi ter stranka Bharatiya Janata Part (BJP).

Indijski Sensex je zrasel za več kot odstotek, ko je postalo jasno, da bo koalicija na čelu z BJP najverjetneje prejela največ sedežev v parlamentu. Čeprav so raziskave v Indiji večkrat zavajujoče, trenutni rezultati kažejo na to, da bi naslednji indijski premier lahko postal Narendra Modi. Glasovanje se je zaključilo v ponedeljek, uradni rezultati bodo objavljeni v petek.

Špekulacije o Modijevi zmagi so letos dvignile indijske delnice za več kot 10 odstotkov. Tudi indijska rupija se je letos okrepila.

Analitiki optimistični

Če bodo tudi uradni rezultati volitev takšni, kot so rezultati raziskav, bo to pomenilo konec vladavine Kongresne stranke, ki dominira že od osamosvojitve leta 1947. Zmaga stranke, ki jo vodi Modi Bharatiya Janata (BJP) in njenih zaveznikov bi poskrbela za to, da bi v središče odločitev v državi prišla Nacionalno demokratsko zavezništvo (NDA oz. National Democratic Alliance).

Analitiki menijo, da bi Indija s tovrstno spremembo veliko pridobila. Nova vlada bi po njihovem mnenju izpeljala davčno reformo, znižala birokracijo ter poskrbela za boljšo kmetijsko politiko. Pod vodstvom Kongresne stranke je bilo izvajanje ključnih reform počasno in je bila država posledično konstantno tačra kritik mednarodnih in domačih ekonomistov.

Indija ni izkoristila svojega potenciala

Potencial Indije se je pred časom primerjal s potencialom Kitajske. Ampak druga največja država na svetu po številu prebivalcev ni izpolnila pričakovanj. Njeno gospodarstvo je veliko le petino njenega azijskega rivala. Gospodarska rast je v zadnjih četrtletjih padla pod 5 odstotkov, rupija pa je od leta 2011 izgubila več kot 30 odstotkov svoje vrednosti.

Modi se je javnosti predstavil, kot vodja, ki je sposoben izkoristiti potencial, ki ga država ponuja. Modijeve dosežki v zvezni državi Gujarat, ki jo je vodil 11 let, mnogi ocenjujejo za pozitivne. Zadnje javnomnenjske raziskave so kazale na to, da si prebivalci Indije želijo tako vrsto razvoja, kot je je bila deležna Gujarat. Regija se lahko pohvali s podpovprečno stopnjo brezposelnosti ter veliko tujimi investicijami.

Mobius: Indijski vlagatelji napovedujejo lepo prihodnost

Visoka pričakovanja glede indijskega gospodarstva in kapitalskega trga je pred kratkim izrazil tudi legendarni vlagatelj Mark Mobius. V svojem prispevku, ki smo ga objavili tudi v zadnjem Naložbenem magazinu Vzajemci, piše, da bi lahko država z Modijem izkoristila potencial, ki ga imajo njeni prebivalci. Piše: "Menimo, da sta v Indiji dva ključna področja, ki ju morajo reformirati. Prvo so ovire za tuje vlagatelje v državi, ki so izjemno velike. Tukaj vidimo dober primer prevelike birokracije. Rdeči trak mora dol. Drugo področje pa je izobrazba. Menimo, da se mora stopnja izobrazbe celotnega prebivalstva dvigniti. Seveda v Indiji najdemo odlične univerze in veliko pametnih, izobraženih ljudi. Ampak menimo, da obstaja velik segment prebivalstva, ki zamuja priložnosti, ki jih nudi dobra izobrazba. Kar pomeni, da država ne izkorišča celotnega potenciala, ki ga imajo njeni prebivalci."

"Indija ima ogromno potenciala. Prebivalstvo se lahko pohvali z visoko stopnjo varčevanja, mladim prebivalstvom ter z zelo diverzificiranim gospodarstvom z močnim storitvenim sektorjem. Srednji razred ima tudi veliko potenciala kar pomeni, da bo potrošni sektor v državi imel od tega veliko koristi. Glede na trenutne napovedi, v prihodnjih 20 letih se bo srednjemu razredu prebivalstva iz revščine pridružilo približno 291 milijonov ljudi," še dodaja Mobius.

Seznam vzajemnih skladov, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v indijske delnice:

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
ALTA BrazilRussiaIndiaChina -7,27 -30,25 -9,09
ALTA INDIA -1,04 -16,5 34,7
Infond BRIC -6,64 -17,02 13,89
KD Indija - Kitajska -1,28 -0,33 36,18
Amundi Funds Equity India Select 3,47 -12,25 49,41
Franklin India Fund [A] 1,14 -0,54 74,71
Franklin India Fund [N] 0,38 -2,74 68,19
Donosnost skladov na dan 13.5.2014. Pretekli donosi niso garancija prihodnjih donosov. Prispevek je informativne narave in ne predstavlja priporočila za nakup.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja