Vodafone v poslovnem letu zvišal prihodke od prodaje

Članek slika

Britanski mobilni operater Vodafone je v poslovnem letu, ki se je izteklo konec marca, predvsem na račun slabitev operacij v južni Evropi ustvaril 7,87 milijarde funtov (dobrih devet milijard evrov) dobička, potem ko je ta v letu poprej znašal 8,62 milijarde funtov. Prihodki od prodaje so se okrepili za 3,2 odstotka.

Prilagojeni dobiček iz poslovanja je v poslovnem letu 2011 dosegel 11,82 milijarde funtov, kar je 3,1 odstotka več kot v letu poprej. Prihodki so znašali 45,88 milijarde evrov, je danes na svoji spletni strani objavil mobilni velikan.

Dobiček najbolj oklestili stroški slabitev

Dobiček Vodafona so najbolj oklestili obsežni stroški slabitev, ki so znašali 6,15 milijarde funtov, potem ko so v letu poprej dosegali le 2,1 milijarde funtov. V skupini so za to okrivili predvsem šibko poslovno okolje v Grčiji, Italiji, na Irskem, v Španiji in na Portugalskem.

Napovedali 14,2 milijarde funtov prihodka od prodaje deležev v naložbah

Ob tem so v velikanu napovedali 14,2 milijarde funtov prihodka od prodaje deležev v naložbah, ki niso povezane z osnovno dejavnostjo - China Mobile, Softbank in SFR. 6,8 milijarde funtov bodo ob tem namenili programu odkupa lastnih delnic.

"Pridobili ali zadržali smo tržni delež na večini naših ključnih trgov"

Vodafone se je v preteklem letu dobro odrezal na področjih, kjer beleži najvišje stopnje rasti, je rezultate pospremil izvršni direktor Vittorio Colao. "Pridobili ali zadržali smo tržni delež na večini naših ključnih trgov," je poudaril. Za tekoče poslovno leto sicer Vodafone napoveduje med 11 in 11,8 milijarde funtov prilagojenega dobička iz poslovanja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja