Varčujte s Taylor Swift

Članek slika

Super uspešna in priljubljena ameriška pevka prihaja prihodnje leto spet v Evropo. Kaj ima to opraviti s financami in kako lahko koncert izkoristite za varčevanje? (Opozorilo: koncerta ne boste videli v živo.)

Če niste zadnjih let prespali pod kakšnim kamnom, daleč stran od povezav s svetom, potem ste se s 33-letno zvezdnico gotovo že srečali (res samo za osvežitev, če niste v sekundi izstrelili vsaj ene uspešnice: tu je petminutna Anti-Hero). Preden odmahnete z roko, ji v bran povejmo, da ni le še ena izvajalka lahkotnih pesmic, ampak veliko večino svoje glasbe tudi spiše sama. A da se ne bomo spuščali v glasbene okuse, zapišimo kar takoj raje tisto, kar ugotavljajo po vsem svetu:

Taylor Swift premika tudi finančne meje.

Z aktualno turnejo Eras (začela se je marca letos, končala pa se bo predvidoma novembra prihodnje leto) bo obredla pet celin, nastopila na skoraj 150 razprodanih koncertih in spotoma – vsaj za krajši čas – kot bomba udarila tudi na ekonomijo mest in držav, ki jih bo obiskala. In zakaj se tudi resni ekonomisti ukvarjajo s »swiftonomijo«, kot so tudi v resnih medijih tipa Los Angeles Times poimenovali finančne učinke nastopov Taylor Swift? Ker so tako veliki, da se jih splača vsaj na hitro preleteti. Ocene o tem, koliko denarja se bo ustvarilo zaradi koncertov, se sicer precej razlikujejo, a številke segajo vse do vrtoglavih pet milijard dolarjev. To pa je vsota, ki presega BDP več kot 50 držav na svetu. Poenostavljeno: gospodična Taylor »pridela« več kot celotna gospodarstva številnih držav (ne kot slovensko, da ne bo pomote: tudi če odštejemo v revidiranih izračunih pred dnevi »izgubljeni« 2 milijardi evrov, je bil naš BDP lani »vsaj« 57 milijard evrov).

Rekorderka Taylor Swift

Kamor je prišla Taylor Swift, so beležili rekorde. Polne dvorane in stadioni, razprodane hotelske sobe, gneča v restavracijah, na ulicah, v trgovinah, na javnem prevozu ... V Chicagu niso imeli še nikoli v zgodovini zasedenih toliko sob kot v času obiska prve glasbene dame. V Las Vegasu so prvič po pandemiji našteli enako število gostov kot v zlatih časih. V Cincinnatiju, mestu, ki po prebivalstvu znotraj svojih uradnih meja (300.000) spominja na Ljubljano, kot središču širšega metropolitanskega območja (dobra dva milijona ljudi) pa na Slovenijo, so ob dveh koncertnih večerih domačini in številni obiskovalci od drugod porabili skoraj 50 milijonov dolarjev.

Učinke so opazili in zabeležili celo v ameriški centralni banki. Predsednik Feda Jerome Powell je tako ugotovil, da »turneja Eras pomaga ameriškemu gospodarstvu« (in hkrati opozoril, da lahko rast, ki jo spodbujajo tudi taki dogodki, vodi tudi v višjo inflacijo ...).

Dva tisoč evrov za koncert ...

»Swiftmanija« ni omejena na ZDA. Argentinci so razgrabili vstopnice za tri koncerte v Buenos Airesu kljub ekonomski krizi in podivjani inflaciji (nekateri iznajdljivi kupci so si omislili nakup na več mesečnih obrokov s kreditnimi karticami in si tako znižali realno ceno). V Singapurju so pognali kolesje velikanske turistične kampanje in privabili goste iz številnih drugih azijskih držav. V Avstraliji čakajo, da bo sedem koncertov (zgodaj v letu 2024) enako kot v Ameriki pognalo porabo visoko v nebo. In Evropa? Oboževalke in oboževalce čaka od maja do avgusta 2024 skupno 48 koncertov. Ti so bili razprodani v urah ali celo v minutah.

Ali to pomeni, da Taylor Swift ne boste mogli videti v živo, če se po kakem naključju še niste prebili do vstopnic? Ne. Še vedno jih lahko dobite, a žal le na platformah za (pre)prodajo, kot sta StubHub ali Viagogo. Tam so danes cene za redke vstopnice za nam najbližji lokaciji, italijanski Milano in avstrijski Dunaj, na voljo od vrtoglavih 600 evrov naprej. Ne govorimo o kaki VIP-loži, ampak o sedežih visoko zgoraj na tribunah ali v drugi polovici parterja.

... ali za varčevanje?

V ZDA so izračunali, da je porabil povprečen obiskovalec za »paket«, v katerem so ob vstopnici še stroški za transport, prenočišče (uganili ste, ko pride v mesto Taylor, cene poletijo), hrano in spominke, kar 1.300 dolarjev. Recimo, da smo v Evropi skromnejši (in da ne potujemo na koncert z letalom, ampak z avtom), in ocenimo strošek na 1.000 evrov na osebo.  In ker na koncertu brez družbe ni tako fino, vzamemo s seboj še enega družinskega člana (to sta v ZDA naredili dve tretjini obiskovalcev), pa smo skupaj že na 2.000 evrih.

Dva tisoč evrov za tri ure koncerta? Oprostite, navdušenci nad Taylor Swift, ampak imamo še en predlog. Nekajkrat si predvajajte njene skladbe na Spotifyju ali si oglejte kak koncertni utrinek na Youtube, počakajte na prihajajoči uradni film o turneji, denar pa uporabite drugače.

Namenite dva tisočaka raje za varčevanje.

Če danes namenite za varčevanje znesek, ki bi ga porabili za ogled koncerta v živo, in deset let ne dodate niti enega samega mesečnega vplačila, lahko ob povprečnem 7-odstotnem letnem donosu v tem času svoj vložek skoraj natanko podvojite (z 2.000 na 3.934,30 EUR). Lahko pa vzamete koncert za spodbudo in se varčevanja lotite še bolj premišljeno, z jasnim ciljem in dodatnimi mesečnimi vplačili. Ne glede na to, kaj bo vaš cilj, se boste lahko čez čas, ko se bo na računu nabral lep kupček, tudi vi še bolj iskreno zahvalili Taylor Swift: ne za en koncertni večer, ampak za spodbudo pri plemenitenju denarja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja