»V prihodnjih tednih se morajo trgi izogniti dvema pečinama«

Članek slika

Ob nihanju konjunkturnih podatkov, treznem začetku sezone poročil in napredku pri pomoči za španske banke so se morali delniški trgi močno truditi, da niso padli čez pečino. V prihodnjih tednih – in zagotovo tudi še naprej – se morajo trgi izogniti predvsem dvema pečinama.

Prva pečina: konjunktura

Izstopa porast zaskrbljenosti glede konjunkture. Rast kitajskega uvoza se je junija prepolovila in v ZDA se počasi, a zanesljivo, pomika v ospredje razprava o »fiskalni pečini« (»fiscal cliff«). Pod tem se pojmuje avtomatski potek davčnih olajšav in zmanjševanja izdatkov, ki sta na vrsti tako rekoč takoj po predsedniških volitvah 6. novembra. Do konca decembra letos se mora kongres izogniti tej pečini. Če tega ne bo naredil, bo konjunktura v ZDA »nasedla«. Konec junija se je zadolženost Združenih držav povzpela na novo rekordno vrednost 15.856.367.214.324,44 dolarjev – nov rekord po 2. svetovni vojni. Kvota zadolženosti sedaj znaša 101,5 % glede na bruto domači proizvod.

Druga pečina: dolžniška kriza v ekonomski in monetarni uniji (EMU)

Neskončna zgodba, ki jo zdaj obravnava nemško ustavno sodišče, oziroma natančneje: obravnava zajema vprašanje, ali sme zvezna vlada privoliti v pogodbo o evropskem mehanizmu stabilnosti ESM. Odgovor na to gre pričakovati šele 12. septembra. V dejstvu, da si je najvišje nemško sodišče kljub nujnemu postopku vzelo čas in ni takoj ustavilo izvedbe, vidijo komentatorji indic za to, da najbrž ne bi smelo priti do zavrnitve nemškega sodelovanja v ESM. Negotovosti ostajajo. V celoti gledano pa vztrajamo pri mnenju, da bo skupna valuta obplula tudi to pečino in da bo prišlo – čeprav morda z več spodbude s strani politike – do poglobitve skupne valute in ne do njenega razpada. Za volatilnost je poskrbljeno.

Nadaljevanje »napete zgodbe« sledi,

meni Hans-Jörg Naumer

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja