V iskanju realnih donosov

Članek slika

Iskanje realnih donosov sicer ni enostavno, a hkrati tudi ni brezupno.

„V iskanju realnih donosov“ – sklep zadnjih naložbenih forumov Allianz Global Investors je naslednji: v svetu, ki ga zaznamuje finančna represija, se ne najprej zastavlja vprašanje „varnosti“ (nanjo grozeči vpliv izgube kupne moči ni imel vpliva), pač pa donosa, ki ostane vlagatelju po odbitku izgube kupne moči.

V velikih razvitih državah trenutno inflacija skoraj ni več pomembna tema, vendar najnovejši sklepi komisije zveznih rezerv (Federal Reserve Board – najvišji odbor ameriške centralne banke) med drugim spominjajo na to, da centralne banke še naprej delujejo na protikrizni način in ne na način zagotavljanja kupne moči. To ima sicer praktičen stranski učinek vzdrževanja nizkih donosov na obvezniških trgih – ameriška centralna banka trenutno ohranja dobrih 10 % ameriških državnih obveznic – vendar pa velika razpoložljiva likvidnost dolgoročno prav tako ne koristi stabilnosti cen. Enako velja za Evropsko centralno banko.

Vse bolj se uveljavlja neprijeten scenarij „finančne represije“oz. „ožemanje“ vlagateljev, ki pri obveznicah razvitih držav najboljše bonitete po odbitku inflacije utrpijo znižanje kupne moči in državam tako nehote pomagajo pri razdolževanju. Ta scenarij nas bo spremljal še dolgo. Tudi države v vzponu se temu težko izognejo. Nizko raven donosov uvažajo posredno in se skušajo prek svojih centralnih bank boriti proti gospodarskem ohlajanju, do katerega je prišlo v razvitih državah. Najboljši primer: Kitajska.

Gre torej za realne donose. Iskanje realnih donosov v prihodnjih mesecih ne bo nič lažje, in sicer ne samo zato, ker lahko prihajajoča sezona poročil privede do razočaranj, saj so se obeti za rast še poslabšali, kar se izraža predvsem v zgodnjih kazalnikih razpoloženja, kot npr. indeksih nabavnih menedžerjev, temveč tudi zato, ker evrska dolžniška kriza še naprej tli. Maratonska pogajanja se nadaljujejo v maratonska pogajanja. Kar izstopa je to, da naj bi se evrsko območje močneje gibalo v smeri politične in fiskalne integracije. To bi lahko pomagalo delniškim trgom, predvsem pa bi lahko obvezniške trge obremenilo s statusom „varnega pristana“.

Iskanje realnih donosov sicer ni enostavno, a hkrati tudi ni brezupno,

meni vaš Hans-Jörg Naumer.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja