Uvodoma optimistično vzdušje na Wall Streetu

Članek slika

Indeksi na newyorški borzi sledijo dogajanju na evropskih borzah in na začetku trgovanja beležijo rast. Vlagatelji so se namreč po mnenju analitikov ponovno otresli strahov glede neugodnih gospodarskih posledic, ki jih bo prinesel izstop Velike Britanije iz EU.

Industrijski indeks Dow Jones se po dobri uri trgovanja zvišuje za 0,94 odstotka na 17.574,22 točke, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa za 22,29 odstotka na 2058,38 točke. Tehnološki indeks Nasdaq uvodoma pridobiva 1,14 odstotka in se je giblje pri 4745,15 točke.

Četrtkova referendumska odločitev Britancev, da zapustijo Evropsko unijo, še vedno odmeva med vlagatelji na newyorških borzah, a ti zdaj po mnenju analitikov upajo, da bodo morebitne hujše gospodarske posledice ublažile centralne banke. Od teh namreč pričakujejo nadaljevanje ekspanzivne denarne politiko.

Kot analitike še povzema Reuters, bodo centralne banke ostale v pripravljenost v teku celotnega procesa ločitve Velike Britanije od unije, možnost, da bi ameriška centralna banka Federal Reserve zdaj dvignila obrestno mero, pa se jim zdi majhna.

Tudi tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se danes zvišujejo. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej zvišal za 1,30 odstotka in v Londonu indeks FTSE za 2,62 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 trenutno na 2,48 odstotka višji ravni kot v torek.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja