Članek slika

V kolikor se vaš načrt zgodnje smrti ne bo uresničil, se boste znašli v zagati, kako preživeti v starih letih.

Pod mlade smatram vse ljudi, mlajše od 45. leta. Jasno je, da bomo mladi v pokoju precej na slabšem, kot so bile generacije pred nami; seveda to ni pravilo ali jasnovidnost, ampak bi se moral zgoditi čudež, da do tega ne pride. Rešitev imamo precej. Predvidevam, da boste hitro ugotovili, katera je tista najboljša, ki jo morate izbrati.

1. Ta svet zapustite še pred upokojitvijo. Morda se sliši, kot da se iz vas delam norca. In imate prav, saj se! Ampak le v tem primeru vas ne rabi skrbeti, kaj boste počeli v starih letih, saj točno veste, česa ne boste. Morda res ne boste potovali ali igrali golfa s svojimi prijatelji, ampak saj to ni pomembno, ker vsi vemo, kaj se počne v raju. No, tudi pekel ni nič slabša možnost, če me razumete. V tem primeru poskrbite za svoje bližnje, sklenite življenjsko zavarovanje z visoko zavarovalno vsoto, ki jo bodo prejeli vam dragi ljudje ob vaši izgubi, ter zapustite ta svet mirno, z mislijo, da ste poskrbeli za vse.

2. Naredite veliko otrok in upajte, da bo enemu izmed njih uspelo. V tem primeru vas bo lahko uspešen otrok preživljal, med tem ko boste pazili na svoje vnuke in jim očitali svojo situacijo. Mogoče boste imeli srečo in bosta uspela dva od njih. V tem primeru si boste lahko privoščili tudi kakšno potovanje, ali pa partijo šaha ob dobrem konjaku.

3. Varčujte in se nehajte sprenevedati. Ne delajte se norca iz svoje prihodnosti in ne prelagajte te skrbi na vse ostale. Drži, da v mladih letih večina ljudi niti ne ve, kako bo preživela prihodnji mesec, ampak to ne sme biti razlog za zanemarjanje bolj oddaljene prihodnosti. Ste zadolženi? Nič takega, zadolženi smo vsi, zadolžen je cel svet. Ukrepajte in sestavite načrt, kako boste čim prej odplačali svoj dolg. Imate prenizko plačo? To je le podatek, ki se bo s časom spreminjal. Ker verjamem, da si ne želite celo življenje preživeti z nizko plačo, se opomnite, da trenutna situacija ne bo trajala večno. S časom boste napredovali, morda zamenjali službo, s tem bo rasla tudi vaša plača, vaš dolg pa bo vedno nižji. Presežke namenite za hitrejše poplačilo dolgov in povečajte varčevalne komponente.

Ne morem zapisati, da bomo breme državi, saj so to že trenutni upokojenci zaradi narave pokojninskega sistema, ki vse bolj spominja na hišico iz kart in le ena "karta", ki jo ob napačnem trenutku postavimo na napačno mesto, lahko sesuje cel sistem. Zanimivo je spremljati obljube ljudi, ki v veliko primerih razkrijejo, da niti sami ne razumejo delovanja države, katero vodijo. Kako radi prebiramo izjave, da bodo poskrbeli za višje pokojnine in dodatke za vse, preživetje katerih je odvisno od izdatkov iz proračuna. A prav nihče na političnem parketu v zadnjih letih še ni izpostavil dejstva, da pokojninskemu sistemu grozi implozija. In Slovenija ni edina; z istim problemom se bodo spopadale tudi druge evropske države.

Generacija mladih, ki prihaja, bo glede na raziskave, prva po dolgem času, ki se bo spopadala z nižjim življenjskim standardom, kot pretekle generacije. "Sebični dedki in babice" bodo vztrajali na delovnih mestih, na katerih bi se sicer kalili mladi. Lastništvo nepremičnine bo vedno manj razširjeno, lahko bi rekli, da bo tabu. Vedno večji del plač tistih, ki bodo zaposleni, pa bo država nakazovala direktno na transakcijske račune upokojencev. Težji pogoji in "prisilna renta" bosta torej v prihodnje spodbujala debate v medijih, ki bodo označene za medgeneracijske spopade. Pokojnina pa bo postala nekaj, kar so uživale starejše generacije.

Začnite varčevati! In ne samo to. Starši, začnite varčevati za svoje otroke že danes, saj jih boste tako naučili pomena varčevanja, ravnanja z denarjem in obenem tudi poskrbeli za to, da na stara leta ne bodo odvisni od drugih. Menim, da imamo vsi dobro priložnost poskrbeti za sebe in za prihodnje generacije, a se mora reševanje problemov začeti v naših glavah že danes. Ne računajte na državo in na politike, katerim je glavni cilj ponovna izvolitev. Vzemite prihodnost v svoje roke in začnite z rešitvami, zdaj!

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja