Umetna inteligenca: v iskanju novega zlata

Članek slika

V katere družbe, povezane z umetno inteligenco, se splača investirati?

Na kakšno vprašanje vam je danes »odgovoril« chatGPT? 

Orodje umetne inteligence, ki temelji na globokem učenju in obdelavi velikanskih baz besedilnih podatkov, je zadnje leto eden najopaznejših primerov umetne inteligence (UI) v vsakdanji rabi. A umetno inteligenco srečujemo vede ali nevede še marsikje. V orodjih za samodejno prepoznavanje govora (uporabljate Siri ali Googlovega asistenta?), v avtomobilski industriji (kdaj se bodo avtomobili vozili sami?), v medicini (v letos poleti objavljeni študiji v The Lancet Oncology ugotavljajo, da UI pri branju mamogramov odkrije raka na dojki uspešneje od zdravnikov), v najrazličnejših industrijah, v katerih upravlja z roboti ... Tudi v finančnih družbah jo uporabljajo vse pogosteje: od analiz trga do odkrivanja in preprečevanja prevar v finančnih transakcijah.

Kje bo UI človeka zamenjala, kje mu bo pomagala, kje pa bo ostala neuporabna? (Morda ste zasledili te dni obcestne plakate s sporočilom, da vam UI ne bo pridelala mišic na rokah.)

Ne vemo in ne upamo si napovedovati, kakšen bo svet čez deset ali dvajset let. Vidimo pa, kako umetna inteligenca že danes vpliva na trge.


Tudi v svetu naložb in na finančnih trgih se množice iskalcev dobrih priložnosti ozirajo naokrog in iščejo naslednjo zlato jamo. Ampak kje »kopati«? Tehnološki velikani, konkretno Microsoft in Google, z letošnjimi rezultati za zdaj kažejo, da jim investitorji še zaupajo in da verjamejo, da se bodo velika imena v prihodnje dobro znašla tudi v svetu UI. Številni stavijo na proizvajalce čipov, pri čemer se najpogosteje trenutno pojavlja ime družbe Nvidia (v letošnjem koledarskem letu se je vrednost delnice že skoraj potrojila). Pri Berkshire Hathaway Warrena Buffeta (če tudi pri naložbah v UI sledite 93-letniku) zaupajo gigantu Amazonu in družbi Snowflake (podatkovne storitve v oblaku). Prihaja pa še množica drugih. Naložbe skladov tveganega kapitala v družbe, povezane z umetno inteligenco, so se v letu 2023 v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2022 podvojile. O UI govorijo vsi. Dobesedno: analitiki (najbrž jim je pomagala UI) so to tudi prešteli.

V družbah s seznama S&P 500 so v zadnjih uradnih četrtletnih poročilih izraz »umetna inteligenca« uporabili več kot tisočkrat.


Komentatorji so ob tem sarkastično, a kar primerno ugotavljali, da delničarji in potencialni vlagatelji tiste družbe, v katerih o UI ne govorijo, »v jezi obmetavajo s paradižniki«. Skratka, sporočilo s trga je za zdaj jasno: v UI se splača investirati.

Ni vse zlato, kar se sveti

Ko so sredi 19. stoletja v Kaliforniji našli zlato, so se tja začele zlivati reke bogastva željnih iskalcev iz drugih delov Amerike, pa tudi Evropejcev, Azijcev in drugih. Več kot 300.000 ljudi je kopalo, veliko manj pa dejansko tudi našlo zlato. Mesto Coloma v Kaliforniji, v katerem se je tista zlata mrzlica začela, je danes le še muzejsko naselje s pičlimi 500 prebivalci.

Zakaj ta kratki skok v zgodovino? Zato ker je že zdaj jasno, da v bitki za prevlado na trgih umetne inteligence ne bo samo zmagovalcev, ampak bomo dobili tudi poražence. Katero danes uveljavljeno podjetje bo izgubilo stik z razvojem, tako kot se je v svetu telefonije pred leti zgodilo družbama Nokia in Blackberry? Kateri na videz obetavni projekt se bo spremenil v vrečo brez dna? Letos poleti je proti dokončni ničli in verjetnemu stečaju strmoglavilo podjetje za souporabo pisarniških prostorov WeWork, v katero je SoftBank svoje čase vložil in nato izgubil vsaj deset milijard. Mimogrede, SoftBank ima danes v lasti med drugim tudi večinski delež proizvajalca čipov Arm, ki so mu številni napovedali borzni triumf, a mu vrednost delnice od začetka kotacije na borzi za zdaj v prvih dneh pada.

Gotovo bo tudi v zgodbi o umetni inteligenci cela vrsta mehurčkov, ki se bodo razpočili in za vselej pohrustali milijone ali milijarde preoptimističnih investitorjev. In najverjetneje se bodo žal vmes našli tudi »podjetniki«, ki bodo namenoma zapeljali lahkoverneže v svoje prevarantske lovke s projekti, ki bodo obljubljali zlato na račun umetne inteligence, a bodo prinesli denar le njihovim lastnikom.

V katere delnice, povezane z umetno inteligenco, investirati?

Izkušnje iz obdobij divje rasti internetnih podjetij ali pa, če se spomnimo še bolj svežih zgodb, kriptomrzlice, bi morale biti za premišljenega vlagatelja dovolj jasno opozorilo. Umetna inteligenca je tu in na številnih področjih bo temeljito spremenila naš svet. Ali oziroma kje bo prinesla tudi dobiček, pa je že zahtevnejše vprašanje. Če boste iskali odgovor nanj, vam vsaj za zdaj priporočamo, da se posvetujete s finančnimi svetovalci, ne pa z orodji, kot je chatGPT.

 

Bonus: 5 delnic, povezanih z UI

Svetovalci pri ameriškem Motley Fool so na vrh seznama danes zanimivih naložb v umetno inteligenco uvrstili teh pet družb:

- Nvidia (grafični čipi in samovozeči avtomobili),
- IBM (podpora UI različnim industrijam)
- Microsoft (številna področja UI, med drugim pomnilniški čipi za podatkovne centre in samovozeče avtomobile),
- Amazon (tehnologije z glasovnim upravljanjem, računalništvo v oblaku, e-trgovina in drugo),
- C3.AI (uporaba programske opreme kot storitve v podjetjih).

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja