Tudi vaša zbirka kovancev je alternativna naložba

Članek slika

Začeti varčevati ni težko. Vendar, ko se varčevanju malo bolj podrobno posvetite, se pojavi veliko vprašanj, ki proces precej zakomplicirajo. Verjetno ste že slišali za izraz alternativne naložbe, in če ste še laik, verjetno ne poznate pomena tega izraza. Za to vam ponujamo kratek povzetek, namenjen povprečnemu vlagatelju.

Kaj so alternativne naložbe?

Recimo, da se odločite za dolgoročno varčevanje za vašo pokojnino. Imate sklenjen varčevalni načrt v vzajemnih skladih in sredstva razpršena med delniške in obvezniške naložbe. V tem primeru ste lahko ponosni nase, saj ste naredili nekaj, da bi poskrbeli za lastno prihodnost.

Ko višina vašega premoženja dovolj zraste, pride čas, ko morate varčevanje nadgraditi. Želite višjo stopnjo razpršenosti portfelja, saj ugotovite, da pravilna razpršitev na dolgi rok pomeni manj nihanj vašega portfelja. Pravilno razpršen portfelj vsebuje različne tipe delnic in obveznic, vsebuje pa tudi nekaj, kar se imenuje alternativne naložbe.

In zakaj so alternative tako pomembne? Alternative lahko močno pripomorejo k stabilnosti vašega portfelja, ko vrednost delnic in obveznic pade. Takrat se po navadi cena surovin in nepremičnin zviša. Izraz alternativna naložba se uporablja za vse naložbe, ki niso delnice, obveznice ali denar. To so na primer surovine, hedge skladi, skladi zasebnega kapitala, zbirateljski predmeti in nepremičnine. Pogosto gre za bolj kompleksne dobrine, katere težje ovrednotimo in težje zamenjamo za denar.

Tehnično gledano je tako tudi vaša zbirka starih kovancev ali pa 'oldtimer', ki ga imate v gažari alternativna naložba. Vseeno, da bi pravilno investirali v alternativo, je smiselno poznati osnove in delovanje.

Zakaj bi morali (in ne bi smeli) investirati v alternativne naložbe

Če ste še na začetku svojega varčevanja, vas verjetno alternative še ne zanimajo. Vaš cilj je, da se osredotočite na varčevanje. Ko vrednost vašega premoženja zraste, je smiselno začeti razmišljati o vključitvi alternativ v vaš naložbeni portfelj.

Tudi teorija, da morate več investirati v delnice in manj v obveznice, ko ste mladi, in to razmerje s časoma prilagajati v prid obveznicam, se je v zadnjih letih v razvitem svetu, na račun alternativ, spremenila. Sedaj vlagatelji z starostjo nižajo delež delnic v portfelju in višajo delež obveznic v kombinaciji z alternativnimi naložbami.

Namen alternativ torej ni zamenjava vašega celotnega portfelja. Namen je tega zavarovati in razpršiti. Skoraj vsak vlagatelj z dovolj visokim portfeljem bi moral del tega nameniti alternativam. Vendar je na mestu spet opozorilo: namenjene so razpršitvi, ne zamenjavi vašega portfelja.

Myhajlo Todurov je osebni finančni svetovalec ter član Naložbenega odbora Vzajemci Skupine. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja