Trgovinska vojna: Pozabljena Evropa

Članek slika

Vsi tako radi omenjajo trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko pri razpravah o morebitnem vplivu na svetovno gospodarstvo, obenem pa se spretno izogibajo trgovinske vojne, ki že poteka na relaciji ZDA - Evropa. 

Dejstvo je, da je Kitajska pomemben trgovinski partner tako EU, kot tudi ZDA. Pri zunanji trgovini med pomembnimi trgovinskimi partnericami so anomalije vedno prisotne in tisti, ki menijo da je vse vedno popolno, si zatiskajo oči. Tako ali drugače vedno pride do izravnave. 

Da bi videli učinek trgovinske vojne, ne rabimo iti daleč, saj ta že poteka na relaciji ZDA - EU in je vojna doživela dodatno zaotstritev lani oktobra. Oktobra so ZDA uvedle 25 odstotne carine na vino, uvoženo iz Francije, Nemčije, VB in Španije. Francija je že odgovorila z izjavo o uvedbi davka na ameriške tehnološke gigante, kot sta Facebook in Alphabet (Google). Predstavnik Trumpa za trgovino je odgovoril s predlogom uvedbe 100 odstotnih carin na vsa evropska vina in na viski s postopno razširitvijo tudi na druge dobrine, kot so olive, sir, ročne torbice in podobno. Vpliv bo opazen predvsem pri končnih cenah teh dobrin v trgovinah in v restavracijah, saj bodo grosisti večji del stroška (oz. toliko kot ga bodo pripravljeni plačati) prenesli na končnega kupca, sami pa bodo nosili manjši del dodatnih stroškov, kar je tudi razumljivo. 

V trgovinski vojni ni zmagovalcev, največji poraženci pa so potrošniki. Učinek domin pa napete odnose prenese tudi v industrije, za katere v štartu nikoli ne bi rekli, da bodo del vojne. Tarife na evropsko jeklo in aluminij so vplivale na povračilne ukrepe EU, ki je uvedla tarife na motorje Harley - Davidson in viskije Brown - Forman, kamor spada priljubljeni Jack Daniels. Ameriški proizvajalci jekla in aluminija so vse skupaj izkoristili za dvig cen svojih proizvodov. 

Politika Trumpa, ki jo sestavlja napad in nato pogajanja, so mu prinesla uspeh pri pogajanjih s Kitajsko, Mehiko in Kanado. Pri Evropi pogajanjem še nismo bili priča (delna odgovornost leži tudi na politični ureditvi EU) ampak le zaostrovanju. 

Vpliv ne bo tako opazen na samih podjetjih ali državah, saj bodo večji del carin plačali potrošniki, zatorej ne napovedujte borznega zloma ob vsaki napovedi novega davka iz strani Trumpa. Če smo iskreni, ob nakupu novega TV ne boste opazili, da ste plačali za 5 odstotkov višjo ceno, kot bi jo sicer. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Intervju: Tehnološki sektor je skoraj nujni sestavni del dolgoročnega vlagatelja

17.06.2021

M. Todurov