Tehnološke delnice kljub dobrim četrtletnim rezultatom leto začele slabše

Članek slika

Delniški trgi so leto začeli precej volatilno, med najbolj prizadetimi z vidika vrednosti delnic je bil tehnološki sektor. Vlagatelje skrbijo predvsem napovedani dvigi obrestnih mer, ki za visoko vrednotene tehnološke delnice verjetno ne pomenijo nič dobrega. V obdobjih povišane inflacije in višjih obrestnih mer se namreč zgodovinsko gledano bolje obnesejo delnice cikličnih sektorjev. Kljub temu še ni razloga za preplah, saj tehnološka podjetja objavljajo dobre finančne rezultate zadnjega četrtletja leta 2021. Kako so se odrezali in kakšen je bil odziv vlagateljev?

Indeks Nasdaq z občutnejšo korekcijo

Prvi mesec leta je prinesel manjšo korekcijo, saj je glavni ameriški indeks S&P upadel za 7 % od svoje najvišje vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa kar za 10 %. Če pogledamo zadnja dva meseca, pa je tehnološki indeks upadel celo za 16 %. Med delnicami, vključenimi v indeks in s tržno kapitalizacijo nad milijardo dolarjev, je kar četrtina izgubila 30 odstotkov vrednosti ali več.

Prodajni pritisk na tehnološke delnice ustvarja predvsem hiter porast realnih donosov ameriških obveznic. Realni 10-letni donos zakladnice zdaj znaša -0,64 %, kar je 40 bazičnih točk višje v primerjavi z letom 2021. Korelacija med uspešnostjo Nasdaq 100 in spremembo 10-letni realni donos je -0,5,  kar pomeni približno tako razmerje, kot je bil dosežen marca 2020 ob začetku koronavirusne epidemije. Kljub temu zgodovina uči, da so dvigi obrestne mere odraz močnega gospodarstva, bodo pa donosi v tej fazi mnogo bolj umirjeni, kot smo jih bili vajeni.

Tesla: Kljub rekordnim rezultatov večji upad vrednosti delnice

Ameriško podjetje za proizvodnjo električnih vozil Tesla je v četrtem četrtletju lanskega leta ustvarilo 17,7 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 65 odstotkov več kot v istem obdobju lani, prihodki avtomobilskega oddelka pa so na letni ravni zrasli za 71 odstotkov, na 15,9 milijarde dolarjev. S tem so presegli ocene analitikov in dosegli rekordne četrtletne rezultate, a to ni zadostilo apetitov vlagateljev. Po objavi rezultatov je namreč vrednost delnice upadla za 10 odstotkov, tržna kapitalizacija pa se je znižala za 80 milijard dolarjev.

Vlagatelje so razočarale predvsem izjave Elona Muska, da Tesla letos na trg ne bo lansirala novih modelov, temveč naj bi se zdaj osredotočali na razvoj samovozečih vozil in industrijskih robotov. Od začetka leta je delnica izgubila več kot 30 odstotkov vrednosti.

Apple: Najvišji prihodki in luč na koncu tunela dobavnih verig

Tehnološko podjetje Apple je doseglo najvišje četrtletne prihodke, pri čemer so prihodki od prodaje narastli za 11 odstotkov glede na tretje četrtletje. Četrtletni dobiček je prvič presegel 30 milijard dolarjev. Najbolj prodajani izdelek so bili telefoni iPhone, ki so v trimesečju ustvarili 71,6 milijarde dolarjev prihodka. Odlične rezultate so dosegli kljub izzivom v dobavnih verigah in dolgotrajnim učinkom pandemije. Izvršni direktor podjetja Tim Cook je dejal, da se težave z dobavo izboljšujejo, zaradi česar so delnice po objavi narasle za približno 5 %.

Netflix: Visoki apetiti vlagateljev zrušili delnico

Tudi Netflix je poročal o rezultatih nad pričakovanji analitikov, kljub temu pa te niso zadovoljili apetitov vlagateljev, saj je delnica izgubila petino vrednosti in zgrmela na raven iz junija 2020. Največje skrbi vlagateljem vzbuja napoved o upočasnitvi rasti naročnikov zaradi vse večje konkurence med ponudniki pretočnih vsebin. V zadnjem četrtletju lani se je število naročnikov povečalo za 8,28 milijona, kar je manj od zastavljenega cilja pri 8,5 milijona. "Čeprav ta dodatna konkurenca morda nekoliko vpliva na našo mejno rast, še naprej rastemo v vseh državah in regijah, v katerih smo prisotni,« pa zagotavljajo vodilni v podjetju.

Alphabet: Za tretjino višji prihodki in rast delnice

Googlova matična družba Alphabet je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležila 32-odstotno rast prihodkov glede na enako četrtletje lani in presegla pričakovanja analitikov, saj so dosegli 75,33 milijarde dolarjev prihodkov, analitiki so napovedali 72,17 milijard. Googlovi prihodki od oglaševanja so v četrtletju znašali 61,24 milijarde dolarjev, kar je 33 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pod pričakovanji so bili le prihodki iz naslova oglaševanja na Youtubu. Delnice so po objavi poskočile za več kot 9 %. Družba je napovedala tudi delitev delnic 20 proti 1, ki bo začela veljati julija.

Tehnološki sektor je drugi najdražji sektor trga, saj vlagatelji tehnološke delnice povprečno kupujejo po 28 točk za eno točko dobička, oziroma je razmerje P/E - torej med ceno in dobičkom - konec januarja znašalo 28.  Dodaten pritisk bo v letošnjem letu na tehnološke delnice povzročil napovedan dvig obrestne mere, a če kot vlagatelj prenesete malo »pekla«, se tehnološki sektor še vedno zdi kot najboljša pot za ustvarjanje presežnih donosov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja