Tečaji delnic trenutno presenetljivo malo nihajo

Članek slika

Vlagatelji v prihodnjih 30 dneh pričakujejo le 3,5-odstotni pozitivni ali negativni premik delniških tečajev

Januarja se je tretji mesec zapored nadaljeval niz pozitivnih mesečnih donosov svetovnih delniških trgov. Če analiziramo borzna gibanja na primeru ameriškega delniškega indeksa S&P 500, opazimo veliko zanimivih podrobnosti, ki nam razkrivajo, kaj se dogaja pod površino.

Delnice se v vsej zgodovini januarja še nikoli niso gibale v tako ozkem trgovalnem območju +/- 2,5 %. Še redkejši pojav je padec indeksa volatilnosti VIX pod 10, kar se je zgodilo šele sedemnajstič od leta 1990. Do danes se je vrednost VIX sicer zvišala na 12, kar je še vedno veliko pod dolgoletnim povprečjem okoli 20. Vlagatelji so torej še naprej presenetljivo ravnodušni, saj v prihodnjih 30 dneh pričakujejo le 3,5-odstotni pozitivni ali negativni premik delniških tečajev.

V ZDA in svetu imamo opravka z dvema bipolarnima skrajnostma. Na eni strani je rekordna negotovost zaradi gospodarskih ukrepov nove Trumpove administracije, na drugi strani pa skoraj idealno makroekonomsko okolje. Če primerjamo vrednost tedenskega vodilnega ekonomskega indeksa (WLEI), ki ga sestavlja 50 različnih kazalnikov, ugotovimo, da je bil tedenski vodilni ekonomski indeks od leta 1972 višji od trenutne vrednosti za le 4 % vsega časa. Drugače povedano, makroekonomsko okolje je v ZDA danes bolj naklonjeno gospodarski rasti kot 96 % časa zadnjih petinštirideset let (vir: RecessionAlert).

Kar se tiče negotovosti glede gospodarske politike Donalda Trumpa je treba omeniti, da so bili udeleženci na finančnih trgih še pred enim mesecem najbolj zaskrbljeni zaradi bančne krize v evroobmočju, potencialnega zloma obvezniških trgov in devalvacije kitajske valute. Zdaj so trgi dramatično zasukali ploščo in postavljajo na prvo mesto grožnjo trgovinske vojne oziroma protekcionizma, na drugem mestu pa je strah pred kritičnimi napakami ameriške politike.

Predsednik Trump in njegovi najbližji svetovalci vse glasneje obtožujejo Kitajsko, Nemčijo in Japonsko, da z načrtno manipulacijo valut pridobivajo nepošteno prednost in ustvarjajo velikanske trgovinske presežke na račun ameriških delavcev. V resnici so stvari precej bolj zapletene, saj svetovna trgovina pač ni enostavna tekma, v kateri so izvozniki zmagovalci, ker nekaj proizvajajo, uvozniki pa so avtomatsko poraženci. Tako tudi v morebitni trgovinski vojni ne bo zmagovalcev. Ali, kot se je o protekcionizmu slikovito izrazil kitajski predsednik: »Lahko se zapreš v temno sobo in zaščitiš pred vetrom in dežjem, ampak potem nimaš dostopa do svetlobe in zraka.«

Čeprav objektivno ne moremo izključiti kritičnih napak Trumpove administracije, so sedanje gospodarske razmere tako zelo dobre, da letos zelo verjetno lahko pričakujemo pozitivne donose na delniških trgih. Ob pozitivnem januarju je v prvem letu predsedniškega mandata verjetnost pozitivnih donosov 77-odstotna, povprečni zgodovinski donos med februarjem in decembrom pa znaša več kot 13 %.

Damjan Kovačič je upravitelj premoženja KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič