Strateške usmeritve Skupine Sava Re

Članek slika

Skupina Sava Re je sredi februarja predstavila poslovno politiko in finančni načrt za letošnje leto ter strateški načrt do leta 2016.

V letošnjem letu naj bi kosmata premija znašala 271 milijonov evrov, čisti poslovni izid pa 9,7 milijona evrov, medtem ko do leta 2016 pričakujejo dobrih 340 milijonov evrov in čisti poslovni izid v višini 10,6 milijona evrov. Slabo polovico premij ustvarijo iz pozavarovanj, ostalo odpade na premoženjska in življenjska zavarovanja.

V svojem strateškem načrtu se Sava Re osredotoča na dobičkovno rast na mednarodnih pozavarovalnih trgih, na področju pozavarovanja nameravajo intenzivneje razvijati življenjska pozavarovanja, načrtujejo, da bo rast premij v Skupini praviloma višja od povprečne rasti panoge, rast panoge pa praviloma višja od rasti BDP. Znižujejo prisotnost na evropskem in ga nadomeščajo z azijskimi trgi, znižujejo tudi odvisnost od posameznih cedentov. V letošnjem letu bodo izvedli za 7,6 milijona evrov dokapitalizacij odvisnih družb, pričakujejo 4 milijone evrov dividend (predvsem od Zavarovalnice Maribor in Zavarovalnice Tilia). Družba je že v lanskem letu precej sredstev namenila dokapitalizacijam, ki so znašale kar 11,1 milijona evrov, medtem ko so prejeli za 4,5 milijona evrov dividend. Slabo polovico potreb po dokapitalizaciji so imele družbe na balkanskih trgih, kjer sicer dosegajo dobre rasti, vendar na teh trgih sklepajo predvsem zavarovalne posle, ki so nižje dobičkonosni.

V začetku leta je bonitetna agencija S&P ohranila oceno finančne moči in kreditnega tveganja na A-, ter spremenila srednjeročno napoved iz stabilne v negativno. Morebitno znižanje bonitetne ocene bi lahko vplivalo na nekatere pozavarovalne posle v Rusiji, Indiji, Avstraliji in na Japonskem, predvsem tiste, ki so bili pridobljeni na račun trenutne bonitetne ocene.

Za letošnje leto načrtujejo 97,8-odstotni kombinirani količnik, ki kaže pokritost stroškov s premijami, in je eden najbolj ključnih kazalnikov uspešnosti poslovanja (po)zavarovalnic, medtem ko naj bi do leta 2016 znašal približno 95%. Zgodovina poslovanja Save Re kaže na precejšen izziv, ki ga ima podjetje pri zniževanju omenjenega količnika na raven primerljivih pozavarovalnic. Od leta 2008 dalje namreč niso dosegli nižjega nivoja od 99%, ciljna reven za leto 2016 pa bo dosegljiva predvsem z ustrezno stroškovno racionalizacijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja