Poletna vročica na svetovnih finančnih trgih

Članek slika

Poletje nas razvaja s toplimi žarki in lenobnostjo, vendar slednje ne velja za finančne trge.

Draghi razočaral trge

Če je še pred nekaj več kot tednom dni predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi obljubljal, da bodo naredili vse za ohranitev evra, je četrtkovo zasedanje evropskih centralnih bankirjev postreglo s hladnim tušem. Finančni trgi so po tako močnih in samozavestnih izjavah pričakovali odločne ukrepe v obliki obsežnih odkupov obveznic problematičnih držav. Ker teh vsaj v bližnji prihodnosti še ne bo, so se finančni trgi odzvali pričakovano in sicer s ponovno rastjo donosnosti italijanskih in španskih obveznic in padcem vrednosti delnic in evra. Nakazana je bila sicer možnost odkupa v prihodnosti pod pogojem, da vlade problematičnih držav najprej sprejmejo potrebne reforme. Vendar sta trenutno tako Španija, kot tudi Italija izjemno nenaklonjeni strogim varčevalnim ukrepom in strukturnim reformam, kar lahko v prihodnosti prisili njihovi vladi, da zaprosita za pomoč.

Finančna javnost spremlja Fed

Tudi na drugi strani Atlantika finančna javnost budno spremlja odločitve Ameriške centralne banke FED o morebitni dodatni spodbudi, saj sta prejšnji dve, ki sta se zgodili med letoma 2008 in 2010 imeli opazne učinke. Znižali so dolgoročno obrestno mero, povrnilo se je zaupanje v gospodarstvo, izognili so se deflaciji. Učinek morebitne pomoči bi bil tokrat bolj omejen, saj so dolgoročne obrestne mere na zgodovinsko nizkih ravneh, likvidnosti v bančnem sistemu je dovolj, deflacija tudi ne predstavlja resne grožnje. Po mnenju analitske hiše Capital Economics je težava še vedno v zakrknjeni kreditni aktivnosti bank, ki ne spodbuja že tako šibko gospodarstvo, zaradi katerega se v ZDA soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti.

Kitajska z drugo najnižjo gospodarsko rastjo v zadnjih desetih letih

Tudi kitajska centralna banka želi z znižanjem obrestne mere pomagati gospodarstvu, ki je v drugem kvartalu doseglo 7,6-odstotno rast BDP-ja, kar je druga najnižja rast v zadnjih desetih letih. Zadnji podatki kažejo, da se je upočasnjevanje v juniju umirilo, tako so napovedi za drugo polovico leta nekoliko bolj optimistične. Medtem prihajajo negativni podatki iz Japonske, kjer se občutno znižujejo izvozna naročila.

V drugi polovici leta je pričakovati nadaljnje ukrepe centralnih bank

Rast globalne ekonomije se je v drugem četrtletju upočasnila tako v razvitih, kot tudi razvijajočih se ekonomijah. V tekočem četrtletju je pričakovati negativno rast v evro območju, Veliki Britaniji in na Japonskem. Globalna ekonomija se ponovno sooča z resnimi težavami, zato je v drugi polovici leta pričakovati nadaljnje ukrepe s strani centralnih bank, ki bi znale poseči tudi po "izvenučbeniških" ravnanjih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja