Starši, naučite otroke finančne pismenosti. Začnite že danes.

Članek slika

Ravnanja z denarjem se učenci učijo zgolj pri spoznavanju okolja v tretjem razredu in gospodinjstvu v petem razredu. V tretjem razredu se učenci naučijo osnovne vrednosti denarja, v petem razredu pa učenci spoznajo oblike in osnovne funkcije denarja, različne načine plačevanja ter pomen in izdelavo finančnega načrta. Omenjeni cilji so le napotki za poučevanje, katerih pa ne izvajajo povsod. Samo finančno opismenjevanje v učnih načrtih ni omenjeno, saj je pojem razmeroma nov.

Moderne raziskave se usmerjajo predvsem na področje mladih. Raziskujejo razloge za mladostniške nakupovalne vzorce in njihove varčevalne navade.

Medtem ko je finančna pismenost na splošno v Sloveniji zelo nizka, obstajajo zelo konkretni podatki, ki kažejo, da lahko starši močno vplivajo na otrokovo zmožnost upravljanja denarja v odrasli dobi. Če želimo, da bi osvojili finančno pismenost, lahko to naredimo skozi zabavno učenje, jim naredimo prijetno izkušnjo, da se ne počutijo, kot da so na predavanju, ali da se učijo.

Tu so štirje zabavni načini, kako lahko otroke naučite o denarju:

1. Vzemite jih s seboj v trgovino, doma pa se to igrajte

Otroci lahko začnejo razumevati denarne koncepte okoli dveh ali treh let. Odličen način, da jim predstavite denar in kako se le-ta uporablja, je igra trgovine in izmenjava igralnega denarja za blago. Bodite ustvarjalni pri tem, kakšno blago vse ponuja vaša igralna trgovina. Uporabite lahko kuhinjske pripomočke, prazno embalažo, igrače in celo oblačila. Spodbujajte otroke, da uporabijo svojo domišljijo in tudi sami nabirajo svoje izdelke. Naredite igralni denar in menjajte vloge nakupovalca ter blagajničarke. Združite to tudi z izletom v trgovino, kjer lahko vidijo tudi realno sliko, tako bodo razumeli, da trgovina ni samo igra. Naj vam pomagajo pri izbiri živil, počutili se bodo kot del akcije, hkrati pa bodo razumeli, kako se v realnem svetu menja denar za blago. Nič ni boljše od praktičnih izkušenj!

2. Igrajte družabne igre

Če so vaši otroci starejši, so lahko družabne igre odličen način za poučevanje bolj zapletenih denarnih konceptov. Igre, kot sta monopoli in skok po nakupih, sta odlična primera. Učijo razvrščanje porabe, kako ustvariti denarni tok in kako vlagati v prihodnost. Omogočajo tudi štetje denarja in drobiža, tako lahko dobijo fizičen občutek moči, ki ga ima denar. Koncepti v teh igrah izzovejo vaše otroke, da razmišljajo kritično. Od njih se zahteva, da pretehtajo možnosti, ki jih imajo ter da sprejmejo odločitve in posledice, ko gre kaj narobe. To se izjemno dobro odraža v resničnem svetu in jih poučuje o posledicah slabih finančnih odločitev.

Družabne igre so izjemno zabavne in seveda spodbujajo otroke, da se igrajo in se naučijo več o denarju.

3. Uvedite žepnino

Ko so vaši otroci dovolj stari, lahko začnete z žepnino, vendar bodite pri tem previdni. Ne želite, da vaši otroci zaradi tega verjamejo, da denar raste na drevesih ali da imate neskončno količino denarja. Ko uvedemo žepnino je pomembno, da jih poleg tega naučimo, da je denar omejen vir in edini način, da ga obdržimo je tako, da za to tudi kaj naredimo. Od njih lahko zahtevate, da opravijo določena opravila okrog hiše, da vam pomagajo pri gospodinjskih opravilih, ter da za sabo pospravljajo svoje stvari. Kupite jim šparovček, ter s tem še dodatno vzpodbujajte varčevanje. Vsakič, ko opravijo kakšno delo, jim za to namenite kovanec, katerega naj vržejo v šparovček. Tako jim lahko vizualno pokažete koncept varčevanja. Pomembno je, da jim pri porabi privarčevanega denarja pustite nekaj svobode (seveda v razumnih mejah) ter jih s tem naučite, kako prednostno razvrstiti svoje želje in potrebe. Npr; če gredo z vami v nakupovalno središče in najdejo novo igračo, ki jo želijo kupiti, vendar so vse svoje prihranke ali dodatke porabili za nekaj drugega, se bodo seznanili s posledicami svojih odločitev o porabi.

4. Spodbujajte filantropijo

Spodbujajte svoje otroke, da darujejo dobrodelni ustanovi po svoji izbiri ali da pomagajo kakšnemu sovrstniku s tem, da mu podarijo svoja oblačila ali igračo, ki je ne potrebuje. Odpeljite ga na kakšen zabaven prostovoljen dogodek, ter mu omogočite, da tudi sam pomaga. To je odličen način za poučevanje o tem, kakšen vpliv ima čas in denar, ter kako lahko pomaga izboljšati svet. To je lekcija, ki sega daleč preko denarja, saj uči družbeno odgovornost. Izkušnje kot je ta, pomagajo otrokom spoznati različne perspektive, ki jim omogočajo globlje razumevanje delovanja sveta. To pa je lahko tudi osnova za izgradnjo zdravih finančnih navad.

Ne odlašajte, otroci se lahko začnejo učiti že zelo zgodaj

Načinov, kako otroke naučiti o denarju je veliko, zato so te 4 možnosti zabave le majhen vzorec možnosti, ki jih imate. Spodbujam vas, da ste ustvarjalni in da raziščete možnosti, ki jih imate. Dokler gre učenje skozi zabavo, skozi igro, so verjetnosti, da se bodo vaši otroci vključili v to, velike. Na tej poti se bodo marsikaj naučili in prej kot začnete, bolje bo. Ne pozabite, da bo to lepa osnova za življenje, ki jih čaka in da so zdravi temelji največ, kar lahko svojim otrokom podarite za lagodno življenje.

Ker so vsi začetki težki, lahko otrokom poleg znanja omogočite tudi lažji začetek samostojne finančne poti. Vzajemci smo za vas pripravili načrt otrokove finančne osamosvojitve, s katerim lahko otroka naučite ravnanja z denarjem in pomagate doseči finančno neodvisnost. Za termin z našimi strokovnjaki pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

VZAJEMCI SKUPINA Kolektivna odsotnost 7.10.2022

04.10.2022

K. Kalaš