So biki končno premagali medvede?

Članek slika

Na borzah že približno dva tedna spremljamo rast tečajev pomembnejših indeksov. Indeksi so od najnižjih vrednosti v zadnjih nekaj letih pridobili približno 10 odstotkov. V četrtkovem trgovanju pa je prišlo celo do preboja zelo pomembne meje.

Ameriški indeks S&P 500 je v četrtkovem trgovanju zaključil nad vrednostjo 1.950 točk, ki pomeni zelo pomembno mejo v bitki med medvedi ter biki. Meja predstavlja točko, kjer so se v zadnjih 7 mesecih zgodili pomembni dogodki na borzah: avgusta lani se je indeks približal meji med prvo večjo korekcijo. Tudi decembra lani smo preobrat trenda doživeli ravno na tej meji. Prav tako je indeks tudi preteklih tednih večkrat testiral to mejo in je vsakič sledil preobrat navzdol. Obenem pa se ravno tu nahaja tudi 50-dnevno povprečje indeksa, kar je še en zelo pomemben podatek za vse dnevne trgovalce.

Tako je jasno, da se je pritisk medvedov na tej zelo pomembni meji močno okrepil vsakič, ko se je indeks približal tej točki. In včerajšnji preboj lahko, po mnenju mnogih analitikov, pomeni to da so biki končno premagali medvede. Tako naj bi ta meja postala podpora prihodnjemu gibanju in ne več odpor.

Naslednja pomembna meja, ki jo spremljajo analitiki pa se nahaja med 2.000-2.010. Zelo verjetno je, da se bodo tečaji na ameriški borzi v prihodnjih dneh približali tej meji. V kolikor tudi tu uspe preboj, je odprta pot do novih rekordnih vrednosti. V vsakem primeru pa smo se končno premaknili v nov razpon, ki se nahaja med 1.950 ter 2.010 točk (prej 1.810 ter 1.950); pot nazaj pa je v tem trenutku možna le ob nepričakovanih negativnih novicah.

Myhajlo Todurov je osebni finančni svetovalec ter glavni urednik spletnih strani Vzajemci Skupina. Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi družbe, v kateri je zaposlen. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja