Slovenija: Večji pozitivni premiki

Članek slika

Mesec julij je eno redkih obdobjih, v katerem smo lahko spremljali sinhronost slovenskega delniškega trga s tujimi evropskimi delniškimi trgi.

V primerjavi s prejšnjim mesecem, ko so bili evropski delniški indeksi obarvani rdeče, so tokrat delno nadoknadili izgubljeno vrednost. Nemški DAX je pridobil 3,66 % vrednosti, francoski CAC 5,98 %, italijanski FTSEMIB 6,62 % ter FTSE 100 slabih 5 %. Slovenski SBITOP je sledil pozitivnim spremembam evropskih indeksov ter porasel za 3,30 %. Med večjimi premiki slovenskih blue chip-ov naj omenimo 8 % porast farmacevtske družbe Krka, 6 % porast telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije ter vidnejši 14,18 % pozitiven premik velenjskega proizvajalca bele tehnike Gorenje.

Gorenje sklenilo predpogodbo s  Srbijo

Presenetljiva in pozitivna novica je prišla prav iz Gorenja, kjer so naznanili poslovno in kapitalsko partnersko povezavo z japonsko družbo Panasonic, ki bo s 10 mio EUR vrednim vložkom stopila v lastništvo Gorenja, hkrati pa bo sodelovala z Gorenjem na področju raziskav in razvoja, marketinga, distribucije ter skupni produkciji posameznih platform za določene izdelke. Prav tako je Gorenje sklenilo predpogodbo s  Srbijo glede soinvestiranja v modifikacijo Gorenjevih produkcijskih obratov v Srbiji.

Nova KBM

Z objavo rezultatov za prvo poletje 2013 sta nam postregli dve od treh sistemsko pomembnih bank. Nova KBM je izkazala dobrih 44 mio EUR izgube (14,5 % porast v primerjavi z enakim obdobjem lani), bilančna vsota pa je glede na zadnji dan v letu 2012 nižja za 2,2 %. Abanka Vipa je ob poletju pridelala za 19,5 mio EUR izgube, bilančna vsota pa je v primerjavi na zadnji dan v letu 2012 nižja za 4,5 %.

Krka

Skupina Krka je ob poletju 2012 dosegla dobre rezultate, saj so prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani porasli za 6 % na 597 mio EUR. Čisti poslovni izid je znašal dobri 100 mio EUR (11 % rast), EBIT  pa je porasel za dobrih 15 % na 133 mio EUR. Vidnejše rasti poslovanja so vidne na vzhodnoevropskih trgih, kjer so realizirali 26 % rast.

Ladijski prevoznik, Skupina Luka Koper, je v prvem poletju 2012 dosegla dobrih 70 mio EUR prihodkov, kar je za 1,4 % več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Nadzorni svet družb je sprejel odločitev za projekt podaljšanja prvega pomola, vrednost investicije naj bi po ocenah znašala dobrih 78 mio EUR.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja