Slovenija na razprodaji

Članek slika

Ne mine teden, da ne bi v dnevnih medijih zaznali nove najave o prodajah posameznih deležev v slovenskih podjetjih. To je bilo pred leti nekaj nepredstavljivega, danes je realnost. Dogaja se drugi krog privatizacije, kjer bodo »štafeto« najverjetneje prevzeli končni, strateški lastniki.

Današnja zgodba je ponovitev že videnega

Če pomislimo na izkušnjo izpred desetih let, ko je Novartis ugriznil v sočno Lekovo jabolko in se lepo nasitil, je današnja zgodba nekako ponovitev že videnega. Čeprav takrat nismo imeli delničarjev, ki so primorani prodati, tako kot danes, je bilo vzdušje na borzi podobno – pesimizem, ki se je vil od azijsko-ruske krize naprej, je po nekaj letih presekal tuj kapital, ki je deloval kot infuzija v slovenskem kapitalskem trgu.

Danes je na našem trgu podoben pesimizem in infuzija se ponovno kaže v obliki tujega kapitala. Razmere so tako nespodbudne, da se med udeleženci slovenske finančne industrije pojavlja zamisel, da bi prodali najboljšega konja. Če s tem rešimo preostali del, je to smiselna poteza, toda ne edina, ki jo lahko naredimo.

Kriza je namreč ponudila odlično priložnost, da podjetja in vlada povsem spremenijo svojo zgodbo. Predvsem z vidika konkurenčnosti, učinkovitosti ter zaželenosti. Kajti zakaj bi danes nekdo plačeval premijo ob nakupovanju problemov? Jaz je ne bi, še zlati, če vemo, da so prodajalci prisiljeni prodati, da ob reševanju problemov lahko naletimo na velika nasprotovanja ter da obstajajo tudi druge priložnosti.

Čas, ko se ponovno delijo karte

To so dejstva, na katera prodajalci oziroma dosedanji lastniki pogosto pozabijo. Poenostavljeno rečeno, cmok izgube bo moral prevzeti prodajalec, ne kupec; ta bo s poslom naredil dobiček. In če sledimo tej logiki, je stanje na Ljubljanski borzi repriza trenutka izpred 15 let. Čas, ko se ponovno delijo karte. In če ste se kdaj vprašali, zakaj niste kupili delnic dolenjskega farmacevta, ko so bile  vredne desetkrat manj kot danes, potem se lahko danes ponovno vprašate, kakšno bo stanje čez deset let. Res je, da ne bodo vsa podjetja v isti obliki. Tudi nekoč uspešne zgodbe so se danes obrnile povsem drugače (npr. Prevent ali pa Merkur). Toda gospodarski cikel se bo obrnil in negativno vzdušje bo zamenjal pozitiven pogled.

... gospodarski cikel se bo obrnil in negativno vzdušje bo zamenjal pozitiven pogled.

In to je glavno sporočilo, ki ga moramo danes dojeti – v brezizhodnem stanju je treba iskati žarek upanja. Ko se ta pokaže bomo imeli učinek domina – prodajalci bodo premislili o smiselnosti prodaj na teh ravneh, vrnilo se bo zanimanje med kupci in mediji bodo začeli spet pisati o zmagah. Te pa se tudi po dolgih letih suše prikažejo, tako kot smo to lahko videli prejšnji teden v smučanju.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja