Skupno število vlagateljev v vzajemcih z rastjo prvič od 2012

Članek slika

Skupno število vlagateljev v slovenskih vzajemnih skladih se je junija povečalo prvič po oktobru leta 2012. Skupna višina sredstev v upravljanju pa je na najvišji ravni v zadnjih treh letih, saj je bila nazadnje nad dvemi milijardami junija leta 2011.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je bil neto denarni tok vzajemnih skladov negativen, saj je bilo izplačanih za 1,093 milijona evrov več sredstev, kot jih je bilo vplačanih. Izplačila so sicer odpadla večinoma na mešane sklade, saj so vlagatelji od začetka leta iz teh skladov izplačali za 15,094 milijonov evrov več sredstev, kot so jih vplačali.

Najvišje prilive so na drugi strani beležili delniški skladi, v katere so vlagatelji v letošnjem letu vplačali za 11,835 milijonov evrov več sredstev, kot so jih izplačali. Višina sredstev v upravljanju v delniških skladih je tako dosegla najvišjo vrednost v zadnjih treh letih, kar je posledica kombinacije rasti delniških tečajev na svetovnih trgih ter novih vplačil.

Sprememba trenda je bila pričakovana

Sprememba trenda zniževanja skupnega števila vlagateljev v vzajemnih skladih je bila pričakovana, saj smo v zadnjem obdobju konstantno beležili upočasnjevanje trenda. Rast tečajev na svetovnih borzah je poskrbela za dodatno spodbudo za vlagatelje.

Kot smo zapisali v našem zadnjem pregledu, je prvo polletje letošnjega leta postreglo z nadpovprečnimi donosi. Najvišjo rast letos beležijo slovenske ter indijske delnice. Povprečna donosnost vzajemnih skladov v letošnjem letu pa se nahaja okoli sedmih odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja