7 odgovorov, zakaj vam ni treba investirati

Članek slika

Zakaj bi razmišljali o denarju? Tu je 7 pogostih trditev, ki jih izrekajo ljudje, ki ne plemenitijo denarja. Se prepoznate v kateri od opisanih?


Pozor, v nadaljevanju sledi intenziven odmerek sarkazma. Če vas zanima resen pogovor o naložbah, izberite svoj termin in takoj prihranite 40 evrov.

 

1. »Ne vidim nobenega razloga za naložbe.«

Logično. Denar imate na varnem v banki, mogoče ga hranite celo doma, da vam je bolj pri roki, ko ga potrebujete za kosilo, izlet, vikend na morju. Gre za manjše izdatke, ki najbrž ne bi naredili razlike v vaši skupni finančni sliki. Tisto, kar je privarčevano, pa je tudi na varnem. O inflaciji se sicer zadnje čase govori nekaj več, ampak kakšne velike razlike tako ni opaziti. Kavica v lokalih je mogoče malce dražja, kar malce pokritiziramo, ampak bomo že, kajne?

2. »Nimam dovolj denarja za naložbe.«

Kaj pa lahko človek privarčuje z mesečnim vplačilom sto ali dvesto evrov? Kaj pa prinese deset tisoč evrov, namenjenih za neke naložbe, pri katerih je treba čakati več let, da se nabere malo več denarja? Ali pa dvajset tisoč evrov, ki jih je sosed vplačal za obveznico s 7-odstotnim letnim donosom? Hej, za tak denar se dobi že dober rabljen avto, s katerim postanete glavni na ulici. Sploh pa je verjetno bolje počakati, da pridete do večje vsote denarja – mogoče s kakšno dediščino, nenadnim dobičkom v poslu ali pa s kako priložnostjo za zaslužek čez noč, ki jo bo prinesel kak znanec z dobrim nosom za pravi biznis?

3. »Nikoli ne morem vedeti, kaj se bo dogajalo na borzah.«

Torej je vaš strah pred izgubo denarja zaradi nihanj na trgu močnejši od razmišljanja o donosih? Seveda. Obogateti je treba na hitro, tu ni časa za dolgoročnejši razmislek in cilje v prihodnosti. Nekateri pravijo, da so nihanja normalen del ciklov na trgih, da se da s strategijo dobro plemenititi denar, govorijo celo o tem, da se dajo za tiste, ki jih je strah, poiskati varnejše naložbe od delniških. Govorijo o skladih, pa o obveznicah ... Kdo bi to razumel? Raje počakajte, da bo napočil popoln dan za začetek plemenitenja in bo jasno, da bodo vsi trgi rastli brez kakršnega koli tveganja.

4. »Kaj pa, če vse izgubim?«

Toliko zgodb slišite, da nekaj že mora biti na tem. Znanec, ki je slišal za res dobro delnico in vanjo vložil vse prihranke, potem je pa vrednost strmoglavila? Pa tista reč s sosedovo sorodnico, ki je slišala, da se da z neko super zadevo v enem večeru dobiti 20 % in je šla po kredit, ki ga še danes odplačuje, ker se je nekaj zapletlo? Strategija, kako razumeti tveganja in razpršiti naložbe, da človek nima vseh jajc v isti košari, menda obstaja, ampak kdo bi se ukvarjal s tem ...?

5. »Zame je prepozno.«

Tudi to je logično. Ko bi človek pri dvajsetih letih vedel, kaj rabi pri štiridesetih, bi še kaj vložil. Tako pa iz vsega skupaj ne more biti kaj konkretnega. Da bi začel kdo varčevati pri starosti 45 ali celo 50 let? Eh, saj verjetno kakih posebnih želja ne boste imeli več. Otroci naj poskrbijo zase sami, v vzdrževanje doma pa z malo sreče tudi ne bo treba kaj veliko investirati. Ko je človek star, pa tako dobiva pokojnino. Ja, že res, da je bolj majhna, ampak saj najbrž tudi želja v takih letih nima prav veliko, ne?

6. »Nimam časa še za naložbe.«

Razumete, da bi bilo morda le dobro kje kaj plemenititi. Priznate, da vam gre malo tudi na živce, ko poslušate prijatelje, ki že leta spotoma omenjajo neke naložbe in menda redno dajejo na stran nekaj denarja (ampak prav veliko že ne more biti, ker imajo isto plačo kot vi in si tudi privoščijo vsaj toliko kot vi). Ampak kaj, ko pa ste preobremenjeni, ko nimate časa niti toliko, da bi redno mesečno spremljali svoje prihodke in izdatke ter pogledali, kje bi se dalo kaj prihraniti in nameniti za naložbe. Kdo bi vam lahko to zameril?

7. »Saj ne morem nikomur zaupati.«

Križ z naložbami je, da mora človek vse postoriti sam. Koga pa naj vpraša? Kje poiskati nasvete glede investiranja? S tistimi z interneta ni šlo, iz klepetov pri frizerju in pogovorov za šankom po rekreaciji tudi ni bilo nič pametnega. Kje, le kje naj človek dobi dober nasvet?


* Opomba: današnji članek je, kot smo opozorili že v uvodu, namenoma zapisan v sarkastičnem tonu. A trditve in izgovore, ki ste jih lahko prebrali zgoraj, slišimo žal tudi takrat, ko bi se morali resno pogovarjati o vlaganju v vzajemne sklade, delnice, obveznice in drugih tipih naložb.

Razmislite o svoji finančni prihodnosti. Pot do ciljev je lažja, ko ugotovite, kakšni so ti cilji. Če še ne plemenitite denarja, se poslovite od izgovorov in začnite zdaj.


Prispevek je mnenje avtorjev uredništva te spletne strani in ne izraža nujno stališča družbe Vzajemci, d.o.o.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja