Se v vas skriva vodja?

Članek slika

Ste se kdaj vprašali, zakaj imamo tako malo dobrih voditeljev, bodisi v podjetjih, družbenih organizacijah ali politiki? Zakaj ta dilema leto za letom ostaja eden izmed največjih izzivov za direktorje na svetovni ravni? Na spletu najdemo veliko člankov in izobraževalnih delavnic, posvečenih tej temi. Ogromno je že znanja in nasvetov, kako postati dober vodja, a se kljub temu še vedno borimo za razvoj dobrega vodstva.

Zakaj je temu tako? Na žalost ponavljamo isto napako, ki smo jo naredili z našim izobraževalnim sistemom. Učence učimo, da bi bili nekdo ali nekaj. Vse po vrsti se uči in oblikuje v iste stereotipne vzorce, namesto da bi se posvečali in posvetili njihovim lastnostim in temu ustrezno prilagodili tudi izobraževanje samo. In isto napako ponavljamo pri razvoju dobrega vodstva. Namesto, da bi razvijali posameznikove sposobnosti in se prilagodili kontekstu podjetja, upoštevamo obstoječe teorije, znane okvirje in učne modele.

Torej ni čudno, da imamo danes vedno več voditeljev, ki ne znajo ali ne zmorejo usmerjati svoje organizacije in ljudi v prihodnost. Imajo teoretično znanje kot znanje, ki naj bi bilo primerno in zadostno za vodenje. Niso pa pripravljeni na prakso; niso ali nimajo možnosti razviti samoiniciativnega odločanja, niso ga doživeli in se učili na svojih napakah. Če želimo spremeniti situacijo, moramo torej obrniti model.

Vodenja se ni mogoče naučiti ... vendar se ga lahko učimo

Vodenje ni poučevanje, ni teorija in ga ni mogoče v celoti izraziti z besedami. Vodstvo je potrebno doživeti. Učimo se ga z opazovanjem dobrih voditeljev, učimo se ga z izkušnjami in eksperimentiranjem. Učimo se ga s tem, da si upamo. In ravno zato je vodenje nekaj, česar se ne da naučiti; na znanju je potrebno graditi. Postati dober vodja ni kot vsako drugo učenje. Znanosti, tehnologije, poslovanja itd. se lahko naučimo brez sprememb v zavesti. Vodenje pa je učenje, ki kot osnovno zahtevo postavlja spremembo zavesti. 

Da postaneš vodja, potrebuješ notranje preoblikovanje

Poskusimo to trditev razumeti na podlagi primera. Ena izmed najbolj iskanih kvalitet dobrega voditelja je njegova zmožnost sprejemanja odločitev – odločitev, za katerimi voditelj stoji ne glede na javno mnenje. Ali menite, da ste lahko dober voditelj, če o tem veliko preberete? Da je dovolj, če poznate proces odločanja ali imate dobro znanje o tem, kako delujejo človeški možgani? Ste prepričani, da ste naredili dovolj že s tem, ko ste se udeležili kakšnega usposabljanja ali delavnice za razvoj vodstvenih sposobnosti?
Ne moreš biti dober odločevalec, če ne znaš upravljati z lastnim umom. Če ne premagaš strahu, negativizma in dvomov vase. Za to je potrebna notranja preobrazba.

Če želite biti dober voditelj, poskusite najprej postati dober učenec

Um, poln predsodkov, pristranskosti, teorij in lastnih konceptov dobrega in slabega vodstva, se ni sposoben učiti. Če se želite resnično naučiti, morate najprej pozabiti na vse, česar ste se do sedaj naučili.
Vsi imamo polne glave informacij in ustaljenih navad ter vzorcev. Vemo skoraj vse, dvomimo o skoraj vsem in imamo zavzeta svoja stališča za vsako malenkost. Čas je, da to miselnost spustimo in stisnemo tipko »delete«. Šele takrat obstaja možnost, da se bomo naučili nekaj novega.

In učenje se začne tukaj in zdaj. Na srečo imamo vse, kar potrebujemo, že v sebi. Pomembno je le, da smo pozorni in odprti za to, kar želimo. Da sprejemamo, da absorbiramo vsako malenkost in izkušnjo, da sledimo cilju in začnemo živeti kot vodja sleherni trenutek dneva.

Vsak dan je nov dan za priložnosti, za nov začetek. Vsak je »lahko vodja«, biti dober vodja, pa je izziv. Torej, če ste se odločili, da postanete pravi vodja, potem je čas, da se začnete učiti. Rešite se vseh obstoječih vzorcev, spustite vse zadržke, bodite drzni in zaupajte v svoje občutke. 

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

VZAJEMCI SKUPINA Kolektivna odsotnost 7.10.2022

04.10.2022

K. Kalaš