Se splača investirati v oblačila za telovadbo in modne natikače?

Članek slika

(Vnaprejšnje opravičilo, če pričakujete modne nasvete za sezono jesen/zima: tu bo govora o finančnih naložbah.)

Visoka tehnologija in umetna inteligenca, biotehnologija, zelena energija, medicina in farmacija: to so že nekaj časa klasični »osumljenci«, ko je govora o panogah, v katerih se ponujajo naložbene priložnosti na borznih parketih. Že nekaj časa pa se pogosto pojavijo tudi imena družb s področja, ki ga običajni smrtniki morda redkeje povezujejo s financami. Govorimo o športu in prostem času.

Če iščemo en primer, je to vsaj zadnjih nekaj let družba Lululemon Athletica. »Kupite Lululemon,« je mantra številnih poznavalcev športnih in finančnih trgov, potem ko se je izkazalo, da se je proizvajalec (s 25-letno zgodovino in koreninami v Kanadi) športnih majic, hlač za jogo, kratkih in dolgih telovadnih hlač, puloverjev, jopic, perila, torb in drugih dodatkov za aktivno preživljanje prostega časa med pandemijo koronavirusa samo še okrepil in se vztrajno vzpenja. Če za znamko še niste slišali (sicer so med njenimi kupci v spletni trgovini po videnem v fitnesih tudi kar številni Slovenke in Slovenci), to ne pomeni, da gre za neznanko. V ZDA ima Lululemon čez 400 trgovin, po svetu pa še dodatnih nekaj manj kot 200.

Ampak to je šele začetek. V ambiciozni družbi so zadali cilj med letoma 2021 in 2026 podvojiti prihodke in glede na to, da ji samo za letos napovedujejo povečanje prodaje na letni ravni za okvirno petino (na skupno vrednost skoraj vrtoglavih deset milijard dolarjev), se zdi načrt uresničljiv.

Ali delnica sledi priljubljenosti znamke?

Pa bo širjenju sledila tudi rast delnice? Tisti, ki so kupili delnico Lululemon (LULU) pred enim letom, so (kljub kar krepkemu septembrskemu padcu) ustvarili donos na račun 60-odstotne rasti. Tisti, ki so »imeli nos« in so ugotovili, da bodo ljudje med pandemijo več telovadili (in, bodimo iskreni, sedeli na kavču v udobnih oblačilih), pa so lahko z nakupom delnice marca 2020 svoj vložek do danes že več kot podvojili. Analitiki za zdaj še ne govorijo o doseganju plafona. Nasprotno, pričakujejo, da bo šla vrednost Lululemona še občutno višje na račun širjenja po svetu (predvsem v Aziji in Evropi), vse uspešnejšega nagovarjanja moških ob že zvesti ženski publiki in utrjevanja v segmentu »premium«, torej višjega cenovnega razreda, v katerem znamka za zdaj uspešno kotira.

Ena lastovka še ne prinese pomladi in tudi vse športne znamke ne prinesejo kar avtomatsko dobička.


Lululemonu se vsaj kot je videti danes obeta še kar nekaj sončnih dni. A to seveda še ne pomeni, da se splača staviti na celotno športno industrijo. Precej manj gotov je na primer trenutni položaj giganta Nike. Od novega leta je delnica padla za 20 %, v zadnjih 12 mesecih pridobila skupno 7 %, v zadnjih petih letih pa 19 %. »Malo gor, malo dol,« bi lahko rekli. Take so tudi napovedi analitikov in občutki vlagateljev. Te je sicer spravilo v boljšo voljo poročilo o rezultatih minulega četrtletja in o spodbudnih pričakovanjih za aktualno  četrtletje. Nike je še vedno velikan in magnet, ki vleče z imenom, s podobo znamke in široko paleto izdelkov. Kitajska kot izjemno množičen in pomemben trg je pri potrošnji za šport tudi spet v nekoliko boljši formi kot recimo lani. Ampak po drugi strani je družba rahlo izgubljala sapo na domačem trgu v ZDA in porabila (še) več za marketing in promocijo, sooča pa se tudi z vse hujšo konkurenco in s posledičnim padanjem maloprodajnih cen.

Četrt tisočletja tradicije in vrednost 10 milijard?

Medtem ko torej ni enoznačnega odgovora, kam gre finančno en velikan, ki ustvarja velik del prihodkov s supergami, pa zrejo v finančnih krogih z velikim zanimanjem v družbo, ki izdeluje izključno natikače. Nemški proizvajalec Birkenstock se pripravlja na javno ponudbo delnic. Načrtuje, da bo zbral s prvo izdajo pri optimističnem štartu kakšne 1,6 milijarde dolarjev, kar bi skupno vrednost družbe postavilo nekje okrog 9,2 milijarde dolarjev.

Minili so časi, ko so anatomske, nesporno udobne, po videzu pa »polarizirajoče« (kar je malo bolj zapleten izraz za to, da so nekaterim izjemno všeč, drugim pa se zdijo izjemno grdi) natikače nosili le Nemci – ti pa, o tem se najbrž strinjamo, niso ravno sinonim za modo. Zdi se, da gre zadnje čase Birkenstocku na roko čisto vse. Prebil se je v svet mode, se pojavil skupaj z luksuznimi znamkami na pariških modnih brveh in na fotografijah v revijah, kot je Vogue. Prodaja je zrasla med pandemijo, letos pa si je »birkne« na filmskem platnu nataknila še Barbie oziroma Margot Robbie. Uganili ste, to prodaji ni škodovalo.

Kaj se torej še čaka? Gremo v vrsto za nakup delnice?

Kljub splošnemu optimizmu glede potenciala Birkenstocka nekateri analitiki svetujejo, da se splača vsaj malo počakati. Tako kot natikači niso namenjeni za hiter tek, temveč za bolj lagodno in udobno hojo, bi znala tudi delnica prinašati donos dolgoročneje, ni pa nujno, da eksplodira takoj. Birkenstock je tudi letos dobičkonosen in obeti so dobri. Ampak povečali so se tudi stroški produkcije in dela (proizvodnjo ima družba še vedno v Nemčiji) in dobiček je posledično manjši kot lani.

Predvsem pa so nekateri vsaj rahlo zadržani tudi zato, ker v ozadju pri Birkenstocku že nekaj let ni družina (čeprav imata manjšinski delež še vedno dva dediča, brata Alex in Christian Birkenstock), ampak naložbeni velikan, družba L Catterton. Ta je nastala leta 2016, ko so se združili modni gigant LVMH in Financière Agache magnata Bernarda Arnaulta ter ameriški Catterton.

Skupna družba upravlja z več kot 30 milijardami kapitala, pri poslovanju in prodaji dela Birkenstocka z javno ponudbo delnic pa ji svetujeta tudi Goldman Sachs in JPMorgan. Gre torej za izkušene težkokategornike, ki znajo tudi stopnjevati napetost in po najboljših močeh ogreti ozračje s pozitivnimi napovedmi, zato da bosta zanimanje za nakup in gibanje delnice že na začetku sledila njihovim željam.

Za zdaj je že na dlani, da bodo imeli številni vlagatelji na radarju delnico Birkenstock od prvega dne: kam jih bo, obute v natikače z dvema trakovoma in kovinskimi zaponkami, odpeljala ta zgodba, pa bo tudi kmalu jasneje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja