Še eno pozitivno leto za alternativne vire energije

Alternativni viri energije v letu 2010

Članek slika

Za nami je še eno pestro leto. Trgi so kot živi organizmi, ves čas se spreminjajo in razvijajo. Tudi v letu 2010 sta ostala glavna konkurenta alternativnim virom energije naravni plin in nafta. Dokler se odkrivajo nova nahajališča naravnega plina, ki ohranjajo ceno na nizkih ravneh, bo boj z naravnim plinom močan. Rast cen naftnih derivatov v letu 2010 izboljšuje konkurenčni položaj električnih in hibridnih vozil.

Sredi leta je Mednarodna agencija za energijo (IEA) objavila višino subvencij, ki jih dobijo fosilna goriva. Le-te so v letu 2009 znašale 415 milijard evrov. IEA predvideva, da bi vpliv ukinitve subvencij v naslednjih 10 letih povzročil 5,8-odstotno znižanje globalnega povpraševanja po energiji. S poročilom so ovrgli del kritik glede subvencioniranja alternativnih virov energije.

Turbulentni časi v sektorju vetrne energije

V sektorju vetrne energije smo bili priča turbulentnim časom. Po močni rasti v letu 2009 Bloomberg New Energy Finance za leto 2010 napoveduje rast kapacitet v višini 37,7 GW, kar je 2-odstotni padec glede na leto 2009. Glavni dolžnik za negativno rast so ZDA, kjer je trg padel za 39 odstotkov. Ameriški trg je trpel zaradi pomanjkanja virov financiranja, nizkih prodajnih cen električne energije in negotovosti glede dolgoročne politične podpore alternativnim virom energije. Konec leta je prišel pozitivni znak s strani ameriške administracije, ki ji je uspelo še za eno leto podaljšati program davčnih spodbud za vse vrste alternativnih virov energije. Na drugi strani Tihega oceana je Kitajska ustvarjala popolnoma drugačno zgodbo. S tem, ko je instalirala 25 odstotkov več vetrnih turbin kot leto prej, je prehitela ZDA in se zavihtela na 1. mesto glede novo instaliranih vetrnih kapacitet.

Ponovno rekordno leto na področju sončne energije

V sektorju sončne energije je bilo popolnoma drugače. Spet smo dosegli rekordno leto. Pričakovanja glede novo instaliranih kapacitetah se gibajo med 15 in 18 GW, kar pomeni med 100- in 140-odstotno letno rast. Najbolj zaslužna je Nemčija, ki jih je instalirala kar polovico. Evropa predstavlja med 60 in 70 odstotki novo instaliranih svetovnih kapacitet. Rekordna rast je v povezavi s problematiko zmanjšane plačilne sposobnosti evropskih držav privedla do odločitev o dodatnih zniževanjih zagotovljenih odkupnih cen sončne energije. Če je Evropa glavni trg za postavitev sončnih elektrarn, je Kitajska glavni proizvajalec sončnih modulov. Kitajska podjetja so izpodrinila svetovno konkurenco tako po prodani količini kot kakovosti.

Pestro je bilo tudi na področju transporta

Znana podjetja Nissan, Toyota in General Motors ter malo manj znana Tesla Motors, Fisker Automotive in BYD Auto so v letu 2010 optimistično napovedovala datume prihodov in cene svojih novih »zelenih« avtomobilov. Države uzakonjajo povečano uporabo etanola v mešanicah goriv. V ZDA so določili, da se mora vsebnost etanola povečati z 10 na 15 odstotkov. Prav tako je ameriška vojska podprla idejo uporabe mešanice fosilnih goriv z biogorivi v celotnem vojaškem transportu. Kljub vsemu se je v letu 2010 oblikovala ideja, da se bo masovna uporaba električnega transporta začela z avtobusi in ne osebnimi avtomobili. Avtobusna podjetja naj bi bili prvi preizkuševalci delovanja hitrih polnilnih postaj.

Smer proti zniževanju emisij je očitna

Konec leta so mehiško mesto Cancun obiskali delegati z vsega sveta. Razpravljali so o prihodnosti svetovnega okolja. Najpomembnejše odločitve so nadaljevanje zniževanja emisij držav, oblikovanje sklada za pomoč revnejšim državam pri boju proti okoljskim spremembam in preprostejši prenos »čistih« tehnologij revnim državam. Znanstvena stroka ni prepričana o uspešnosti odločitev pri upočasnjevanju dviga svetovne temperature. Dogovori sicer niso popolni, ampak smer proti zniževanju emisij je očitna, kar bi moralo pozitivno vplivati tudi na razvoj alternativnih virov energije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja