Sberbank okrepila četrtletni dobiček za šest odstotkov

Članek slika

Največja ruska banka Sberbank, tudi lastnica slovenske Volksbank, je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 92,2 milijarde rubljev (2,28 milijarde evrov) čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti obrestni prihodki so bili višji za četrtino in so znašali 156,3 milijarde rubljev.

Kot v objavljenem četrtletnem poročilu razkriva banka, je delež slabih posojil v primerjavi s koncem lanskega leta ostal skoraj nespremenjen; znižal se je za 0,1 odstotne točke na 4,8 odstotka. Sberbank je posojila posameznikom okrepila za 14 odstotkov na 2058 milijard rubljev, posojila pravnim osebam pa so višja za štiri odstotke in znašajo 6839 milijard rubljev.

Bilančna vsota banke se je v primerjavi s koncem leta do konca marca okrepila za 7,4 odstotka na 11.642 milijard rubljev.

Sberbank lastnica slovenske Volksbank banke

Sberbank je februarja letos postala 100-odstotna lastnica bančne skupine Volksbank International (VBI), katere članica je tudi slovenska Volksbank. V roku šestih do 12 mesecev naj bi se sicer bančna skupina z novim ruskim lastnikom preimenovala, VBI na Dunaju išče tudi nove poslovne prostore. Julija naj bi nadzorni svet dokončno potrdil novo strategijo in poslovne načrte posameznih regionalnih bank do leta 2018.

Podrobnejše načrte o prihodnjem poslovanju v Sloveniji bo vodstvo banke razkrilo v četrtek.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja