S tehnologijo do nesmrtnosti do 2045

Članek slika

Skoraj vsi poznamo Tonyja Starka iz Iron Mana - milijarderja, ki si s pomočjo svojega bogastva gradi najbolj nenavadne futuristične igrače. Na svetu obstaja kar nekaj njemu podobnih, resničnih ljudi. Imajo velike, nenavadne sanje in sredstva za njihovo uresničitev. Nihče ne pravi, da bo vsem uspelo ampak že zaradi dejstva, da to sploh poskušajo, si zaslužijo ovacije. V tem prispevku se bomo dotaknili milijarderja, ki prihaja iz Rusije.

Ruski medijski mogotec, ki je pri 33 letih vreden več kot milijardo evrov, se je odločil da bo postal nesmrten in da bo isto omogočil tudi vsem ostalim. Zbral je skupino znanstvenikov in z njihovo pomočjo začel večfazni projekt, ki bo ljudem omogočil, da postanejo biološki roboti. Zadnja faza tega projekta naj bi se končala leta 2045. Takrat naj bi lahko svojo zavest prenesli v posebej za to ustvarjen avatar, tako kot smo to lahko videli v filmu Avatar.

»Izognemo se lahko vsemu, razen smrti in davkom«

... je na konferenci GF2045 izjavil eden izmed govorcev. Za tem je dodal: »Kmalu bodo sigurni le še davki«.

Kdo bi rad živel večno? Glede na izjave podpornikov projekta, skoraj vsi. Med podporniki ideje najdemo razne medijske zvezde, znane svetovne investitorje in tudi veliko število raznih znanstvenikov, ki jih je ideja prepričala. Nekateri podpirajo idejo ker jim je jasno, da tudi če cilj projekta ne bo dosežen, bo ta poskrbel za nemalo število novih koristi za človeštvo.

Dimitrij Itskov ima pri projektu vlogo, kot jo imajo producenti v Hollywoodu pri snemanju filmov. Prispeva začetni kapital, idejo, išče nove vlagatelje ter konstantno potuje ter išče ume, ki mu lahko pomagajo pri dosegi cilja. Zraven pa vodi celotno zadevo iz ozadja.

Projekt naj bi obsegal štiri faze. Prva faza naj bi bila končana do leta 2020. V tej fazi naj bi zgradili robota, ki ga bodo ljudje lahko upravljali s pomočjo misli. Druga faza naj bi se končala pet let po zaključku prve faze; tukaj pa naj bi že lahko prenesli človeške možgane v avatarja po njegovi smrti. V tretji fazi, ki bo končana leta 2035, bodo lahko v avatarja z umetnimi možgani prenseli človeško osebnost, spomine, itd. V zadnji fazi, ki naj bi jo dosegli leta 2045, pa bodo lahko ustvarili holografski avatar.

Zdi se, kot da je projekt pretiravanje ekipe piscev znanstveno-fantastičnega filma, ker jim je zmanjkalo navdiha za nadaljevanje zgodbe. Ampak Itskov verjame, da mu bo uspelo. Uspelo mu je prepričati celo velika imena iz področja robotike ter informacijskih tehnologij. Skepsa javnosti pa bi se lahko izkazala za koristno. Kot je povedal Peter Thiel, še en 'vizionar', ki si gradi mesto sredi oceana: »Ne sekiram se zaradi takih ljudi. Če mislijo, da je to nemogoče, nas ne bodo jemali resno. In nas tudi ne bodo poskušali ustaviti, vse dokler ne bo prepozno.« Sicer je komentiral svoj projekt, ampak njegovo izjavo lahko uporabimo tudi v kontekstu projekta 2045.

Znanost pravi, da je mogoče vse

Ko skeptiki govorijo, da je umetno telo nemogoče ustvariti, očitno niso spremljali napredkov, ki so bili doseženi na tem področju v zadnjih letih.

Glede na poročilo ZN, je približno vsak deseti človek na svetu - telesno prizadet. Število otrok med temi ljudmi naj bi se gibalo okoli 10 odstotkov. Življenje teh ljudi je ponavadi veliko težje od življenja povprečnega človeka. Ampak njihove težave bi lahko v večini primerov olajšali, če že ne rešili, že danes. Primer lahko pogledamo v atletu Oscarju Pistoriusu, ki je v zadnjem času znan bolj po svojem kriminalnem dejanju, kot pa po svojih dosežkih. Leta 2006 je dominiral na svetovnem prvenstvu za telesno prizadete v teku na 100, 200 in 400 metrov. Njegove proteze so bile tako dobre, da je Mednarodna atletska zveza odločila, da jih ne bo smel več uporabljati na tekmovanjih. Po tridnevnih testiranjih, ki so jih opravili, so prišli do ugotovitve, da je Južnoafričan, zaradi uporabe karbonskih protez za noge, v primerjavi s tekmeci v prednosti. Zato so mu prepovedali celo udeležbo na olimpijskih igrah leta 2008, ki so potekale v Pekingu. Tekač se je nato pritožil na sodišču in tudi zmagal. Želim povedati, da je trend jasen: obstaja že veliko protez, ki ne samo, da lahko imitirajo funkcijo naših okončin, v nekaterih primerih to opravljajo še bolje. Veliko napredka je bilo v zadnjem času doseženega tudi pri nadziranju tehnologije z možgani - od premikanja prstov na robotski roki do popolnega pristanka z letalom le z uporabo misli in senzorjev.

Kako znanost in futuristični projekti pomagajo človeštvu

Težko je v kratkem prispevku opisati vse prednosti, ki jih lahko prinesejo tovrstni projekti, četudi ne dosežejo želenega cilja. V tako kratkem prispevku je težko opisati tudi vse dosežke, ki so se v zadnjem času zgodili na področju robotike, nevro-pripomočkov, na področju umetnih organov in še bi lahko našteval. Še več, praktično vsak teden se da prebrati o novih napredkih, ki mejijo na scenarije iz znanstveno-fantastičnih filmov. Svet se spreminja in mi se spreminjamo skupaj z njim. Tehnologija, ki si je tudi največji umi prejšnjega stoletja niso mogli predstavljati, je že postala del našega vsakdana.

Tako tudi projekt 2045 ni samo skupnost optimističnih 'geekov'. Je resničen načrt - kolaboracija med vodilnimi znanstveniki, ki so se združili za dosego skupnega cilja: ustvaritev umetnega telesa. Samo predstavljajte si, kakšne napredke lahko dosežejo na poti do svojega cilja - umetne organe, napredne proteze - in še veliko novih odkritij praktično na vseh področjih, od česar bi lahko imeli korist vsi. Tudi, če spadate med skeptike, to ne bo ustavilo razvoja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja