Rekordi ameriških indeksov ob koncu marca

Članek slika

Ameriški indeksi S&P 500, Dow Jones in Nasdaq so konec marca beležili nove rekorde. Nov mejnik za S&P 500 je 1569,19 točk, medtem ko je bil predhodni vrh dosežen 9. oktobra 2007 pri 1.565,19 točkah. Vsi trije glavni ameriški indeksi so četrtletje zaključili z dvoštevilčno rastjo. Dow Jones je beležil najvišjo četrtletno rast vse od 1998, hkrati je 8 dni zapored dosegal rekordne vrednosti in 10 dni zapored izkazoval rast tečajev, kar je bilo nazadnje 1996.

Razloge za visoke donose ameriških delniških trgov gre iskati v kombinaciji okrevanja ameriškega gospodarstva, kvantitativnega sproščanja FED-a, nizkih donosov državnih obveznic in slabšem makroekonomskem okolju ostalih kapitalskih trgov (predvsem EU). Podatki ameriškega gospodarstva so bili v prvem četrtletju zelo dobri, predvsem rast proizvodnega sektorja, padanje brezposelnosti, rast naročil in okrevanje nepremičninskega sektorja. Predsednik ameriških zveznih rezerv Ben Bernanke je potrdil nadaljnjo podporo kapitalskim trgom z ekspanzivno monetarno politiko in izključil predčasen dvig obrestnih mer. Na drugi strani je indeks volatilnosti - VIX, ki meri nihanja delniških trgov, dosegel dno in padel za 30 %.

Januar kot indikator leta

V teoriji je znano, da je mesec januar indikator gibanja trgov v celotnem letu. Če nekoliko podrobneje pogledamo 5-dnevno januarsko pravilo pridemo do podobnega zaključka. V kolikor so tečaji v prvih petih dnevih leta rastli, so v 33. od 39 let signalizirali smer gibanja za celotno leto. Glede nato, da je splošno znano, da se zgodovina ponavlja, lahko pričakujemo pozitivno leto 2013 za delniške donose.

Skromna pričakovanja glede rasti dobička podjetij

Pravi pokazatelj vzdržnosti rasti trgov bodo objave poslovnih rezultatov podjetij, ki bodo sledila v prihodnjih tednih. Na podlagi podatkov družbe Thomson Reuters znaša pričakovana rast dobičkov ameriških podjetij v prvem četrtletju skromnih 1,5 %. Dodatno tveganje obstaja na drugi strani Atlantika, kjer dolžniška kriza še vedno ni razrešena.

Graf: vrednotenja ameriških delnic niso pretirana

Kot izhaja iz spodnje slike trenutna vrednotenja ameriških delnic niso pretirana, temveč so pod zgodovinskim povprečjem. Konec leta 2013 je PE oz. multiplikator dobička ameriških delnic iz S&P 500 znašal 13,92, medtem ko je bilo dolgoročno povprečje 16,68 % (glej Damodaran 2013). Pričakovan PE za 2013 trenutno znaša okrog  14,11. V tem primeru o precenjenosti delnic ne moremo govoriti. Druga plat medalje so alternativne naložbene možnosti in njihov potencialni donos. V kolikor se ozremo  po ostalih investicijskih priložnostih hitro ugotovimo, da so boljše alternative redke. Donosnost državnih obveznic je nizka, saj se giblje okrog slabih 2 %.

 

 

 

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek

Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

01.02.2012

U. Vek