Red Bull ti ne da kril - plačati morajo 13 milijonov dolarjev odškodnine

Članek slika

Avstrijski proizvajalec energijskih pijač je na sodišču v ZDA pristal na poravnavo. Podjetje Red Bull bo tako moralo plačati odškodnino vsakemu posamezniku, ki je v zadnjih 12 letih spil Red Bull.

Svetovno znani slogan "Red Bull ti da krila" bo svetovno znano podjetja stal 15 milijonov dolarjev (11,9 milijonov evrov). Podjetje je pristalo na plačilo visoke kazni zaradi zavajanja pri oglaševanju svojih energijskih pijač. Posamezna oseba bo tako lahko prejela 10 dolarjev odškodnine ali pa proizvode podjetja v skupni vrednosti 15 dolarjev, vse dokler skupna višina izplačil ne doseže 13 milijonov dolarjev.

Odškodnino lahko od avstrijskega podjetja zahtevajo vsi ameriški potrošniki. In za to sploh ne potrebujejo nobenega dokaza o nakupu pijače. Morajo le izpolniti obrazec, ki ga dobijo na spletni strani, ki jo je ravno za ta namen postavil Red Bull.

Tožbo je sprožil Američan Benjamin Carethers leta 2013. V tožbi je poudaril, da je očitno, da ti pijača ne da kril. Zmotilo pa ga je dejstvo, da se Red Bull oglašuje, kot najboljša energijska pijača na svetu, čeprav za to ne obstaja nobenega dokaza. Sodnik se je z njim strinjal, saj tudi dejansko ni znanstvenega dokaza, da bi Red Bull komu dal več energije, kot pa skodelica kave ali pa kakršenkoli drug proizvod, ki vsebuje kofein.

Podjetje je že sporočilo, da bo v prihodnje bolj previdno pri svojih oglaševalskih akcijah.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja