Razviti trgi do konca oktobra z nadpovprečnimi donosi

Mesečni komentar razvitih trgov

Članek slika

Delniški indeksi razvitih svetovnih trgov so letos, preračunano v evrih, dosegli nadpovprečne donose, saj so do konca oktobra pridobili med 8 in 25 odstotkov.

Prodaja avtomobilov v ZDA pomembno prispeva k gospodarski rasti

Mesec oktober je v ZDA ob nadaljevanju pozitivnih gibanj v nepremičninskem sektorju presenetil z znaki rasti tudi v industrijskem sektorju, saj je indeks ISM pridobil dodatnih 0,2 % in se po negativnem poletnem preobratu v zadnjih dveh mesecih ponovno stabiliziral nad kritično mejo 50 indeksnih točk.

Posebno ugoden je bil podatek, da bo letos v ZDA prodanih skoraj 15 milijonov osebnih in gospodarskih vozil, s čimer se nadaljuje pozitiven prispevek tega pomembnega industrijskega sektorja k gospodarski rasti. Glede na izredno ugodne cene novih vozil in rekordno nizke stroške financiranja nakupa analitiki pričakujejo, da bi lahko prodaja novih vozil v naslednjih štirih letih prispevala dodatnih 0,25 odstotne točke letno k rasti ameriškega BDP-ja. Potrebno je vedeti, da je zaradi recesije v zadnjih letih iz avtomobilskih salonov zapeljalo okoli deset milijonov osebnih in gospodarskih vozil manj, zato postaja nakup novega avtomobila, ob upoštevanju staranja voznega parka in posledično dražjih stroškov vzdrževanja, za ameriškega potrošnika čedalje bolj racionalna odločitev.

Kreditni krč v evroobmočju se nadaljuje

Iz najnovejšega poročila Evropske centralne banke (ECB) o bančni posojilni aktivnosti lahko razberemo, da 131 bank iz evroobmočja pričakuje nadaljevanje šibkega povpraševanje po posojilih, saj je bil v tretjem četrtletju padec povpraševanja po posojilih kar 28 odstoten (po 25 % padcu v drugem četrtletju). Posebej skrbi celo za tretjino nižje povpraševanje po posojilih za naložbe v osnovna sredstva, proizvodno opremo in stroje, nič boljša pa ni slika pri gospodinjstvih in v kategoriji potrošniških posojil, kjer je bilo povpraševanje nižje za 20 – 25 %.

Podatki ECB-ja jasno kažejo, da banke še naprej zaostrujejo kreditne standarde za podjetniški sektor, gospodinjstva in celo za potrošniške kredite. V seštevku so namreč banke v tretjem četrtletju, po 10 odstotni zaostritvi kreditnih standardov v drugem četrtletju, ponovno privile kreditne pipe, in sicer za 15 %.

Stopnja registrirane brezposelnosti v evroobmočju je septembra dosegla nov rekord, saj je porasla iz 11,5- na 11,6 %. Po poletnih počitnicah je tako izgubilo delo skoraj 150 tisoč Evropejcev, posebej pa nas skrbi, da je mogoče ponovno zaznati rast brezposelnosti v samem jedru evroobmočja. Razmere na trgu dela ostajajo še naprej kritične v perifernih državah, npr. v Španiji, kjer je brez dela že 25.8 % delovno aktivnega prebivalstva. Glede na razpoloženje gospodarstvenikov in potrošnikov je objektivno težko pričakovati skorajšnji preobrat na trgu dela, čeprav bi lahko bistveno nižja pričakovana stopnja inflacije (oktobra 2,5 %) v prihodnjih mesecih nekoliko dvignila omajano zaupanje evropskega potrošnika.

Nadpovprečni donosi delniških indeksov

Delniški indeksi razvitih svetovnih trgov so letos, preračunano v evrih, dosegli nadpovprečne donose, saj so do konca oktobra pridobili med 8 in 25 odstotkov vrednosti: S&P 500 (+13,7 %), Dow Jones (+8,3 %), Nasdaq (+16 %), evropski Euro Stoxx 600 (+10,5 %), nemški DAX (+24,1 %), japonski Nikkei (+3,6 %) in indeks razvitih trgov MSCI EAFE (+7,7 %).

Seznam skladov, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo na trge razvitih držav.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič