Razveseljiv začetek leta se nadaljuje

Članek slika

Za nami je še en teden, ki so ga spremljale razveseljive novice iz borznega parketa. Tovrstnih tednov je bilo letos že precej, vsekakor pa več kot smo upali ob prehodu v novo leto.

Tako lahko ugotovimo, da so po dveh mesecih in pol donosnosti največjih delniških indeksov naravnost fantastične. Tako so indeksi razvitih gospodarstev v povprečju pridobili okoli 10 odstotkov, pri čemer od pomembnejših prednjačita nemški DAX in francoski CAC, medtem ko na repu razpredelnice najdemo delniške indekse Italije in Španije. Še višjo donosnost beležijo delniški indeksi držav regije rastočih trgov, saj ta znaša v povprečju 15 odstotkov.

Podobna razmerja najdemo tudi na trgu obveznic, kjer je tudi opazna večja želja vlagateljev po sprejemanju tveganja. Tako so evropske državne obveznice letos v povprečju pridobile 4,1 odstotka, malce bolj tvegane evropske podjetniške obveznice pa 4,3 odstotka. Za odlično naložbo so se tudi tokrat izkazale obveznice iz regije rastočih trgov, saj je indeks obveznic v lokalni valuti višje za 7,9 odstotka. Ne nazadnje lahko izpostavimo tudi zlato, ki se je okrepilo za dobrih 7 odstotkov.

Vlagatelji več pozornosti namenjajo makroekonomskim kazalcem

Razloge za nadaljevanje pozitivnega trenda lahko najprej iščemo v dokaj rednih solidnih makroekonomskih objavah. To velja sicer predvsem za gospodarstvo Združenih držav Amerike, v manjši meri pa za Evropo, kjer prihaja do izraza razlika med jedrnim in obrobnim delom. Za regijo rastočih trgov so sicer značilna postopna znižanja makroekonomskih ocen, vendar predvsem na podlagi težav v zunanji trgovini, torej slabših razmer v državah trgovinskih partnericah. Še vedno pa je regija rastočih trgov kar se tiče ekonomskih kazalcev v absolutnem smislu bistveno bolj privlačna od regije razvitega sveta.

Svoje prispevala tudi ECB

Kljub vsemu pa je potrebno priznati, da je imela bistven delež pri letošnji uspešnosti borznih indeksov politika centralnih bank (tokrat predvsem evropska ECB, pa tudi japonska BoJ), ki so preko LTRO in drugih mehanizmov na trge prelile približno tisoč milijard evrov. Ti sedaj neposredno podpirajo nekatere bolj tvegane naložbe kot so obveznice periferne Evrope ali pa posredno kar celoten spekter bolj tveganih naložb. Dvomi o vzdržnosti trenutne rasti so zato vse bolj črno-beli, saj se analitiki delijo na tiste, ki vidijo v trenutnem dogajanju začetke novega bikovskega trenda ter na tiste, ki v nekaterih makroekonomskih in finančnih kazalcih opažajo naraščajoče tveganje za vlagatelje. Samo zgodovina nam bo povedala, kdo je imel prav.

Slika: Gibanje delniškega indeksa S&P Global 1200

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja