Rastoče države še vedno z visoko rastjo

Članek slika

Dobre donosnosti borznih indeksov ob koncu turbulentnega leta 2011 in tudi v začetku leta 2012 lahko pripišemo tudi presenetljivo dobrim makroekonomskim novicam iz Združenih držav Amerike.

Četudi smo pred kratkim obrnili nov koledarski list, se na makroekonomskem in političnem področju reševanja evropske dolžniške krize ni zgodilo nič pomembnejšega. Kot kaže, so vsi zainteresirani, od politikov do bančnikov in borznikov, še vedno pod vplivom mehurčkov novoletnega šampanjca, še verjetneje pa od darila, ki jim ga je še nekaj dni pred iztekom leta 2011 podaril predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Triletna operacija financiranja, ki jo je Evropska centralna banka ponudila poslovnim bankam, je omilila naraščajoči pritisk na najbolj kritični državi evropske periferije, Italijo in Španijo.

Recesija v letu 2012 v Evropi sprejeto dejstvo

Dobre donosnosti borznih indeksov ob koncu turbulentnega leta 2011 in tudi v začetku leta 2012 lahko pripišemo tudi presenetljivo dobrim makroekonomskim novicam iz Združenih držav Amerike. Pri tem se je treba zavedati, da so bili predmet omenjenih objav pretežno kazalniki, ki kažejo preteklo in sedanje stanje gospodarstva, medtem ko kazalniki, ki jih uporabljamo pri napovedovanju prihodnjega stanja gospodarske aktivnosti, tudi v Združenih državah Amerike kažejo na veliko možnost recesije. Ta je v Evropi za leto 2012 že bolj kot ne znano in sprejeto dejstvo, ki ga bo težko spremenila tudi morebitna revolucionarno uspešna sprememba v monetarni politiki Evropske centralne banke.

Trgi v razvoju bodo rasli s 5%

V regiji rastočih držav se po drugi strani še vedno srečujejo s pričakovanimi gospodarskimi rastmi v višini okoli 5 odstotkov. Pri tem je razveseljivo, da tudi v primeru gospodarskega ohlajanja razvitega sveta bilance rastočih držav še vedno in z lahkoto omogočajo različne oblike izrednih fiskalnih in monetarnih ukrepov, s čimer bi lahko rastoče države preprečile prehitro približevanje stopenj gospodarske rasti abscisni osi v spodnji sliki.

Zanimiv naložbeni razred obveznic v lokalnih valutah

Precej boljši gospodarski obeti pomenijo tudi bolj privlačne možnosti investiranja prihrankov. Kljub večjemu tveganju v primerjavi s sorodnimi naložbami v razvitem svetu so pričakovane donosnosti tako delnic kot obveznic in seveda tudi valut držav iz regije rastočih trgov bistveno višje kot v regiji razvitih trgov. Kot primer navajam naložbeni razred obveznic v lokalnih valutah (ruskih rubljih, malezijskih ringgitih, brazilskih realih...), katerih pričakovana donosnost v letu 2012 znaša okoli 10 odstotkov. Del donosnosti naj bi izviral iz naslova visokih kuponskih obrestnih mer obveznic, del pa iz naslova pričakovane apreciacije lokalnih valut v primerjavi z evrom, ki naj bi zaradi mencanja evropskih birokratov še naprej izgubljal vrednost.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja