Rast dobičkov ameriških podjetij

Članek slika

Ponovno pozitivni trend gibanja dobičkov ameriških podjetij.

V Združenih državah Amerike se počasi bliža koncu obdobja, v katerem podjetja objavljajo poslovne rezultate za tretje četrtletje. Pred začetkom obdobja poročanja so bile napovedi, da bodo dobički ameriških podjetij iz indeksa S&P 500 padli za 2,2 % v tretjem kvartalu.

Iz spodnje slike, ki prikazuje gibanje dobička na delnico ameriških podjetij iz indeksa S&P 500, je razvidno, da je trend padanja prisoten že od zadnjega četrtletja 2014 oz. vsega skupaj sedem četrtletij zapored. Temu lahko upravičeno rečemo recesija dobičkov. Tako ni nič nenavadnega, da so bila pričakovanja na začetku obdobja poročanja za tretje četrtletje pesimistična – kot rečeno, padec EPS (dobička na delnico) za 2,2 %.

V kolikor podrobno analiziramo preteklo rast EPS indeksa S&P 500 ugotovimo, da je bil največji padec dobička na delnico v prvem četrtletju leta 2016, in sicer za 5,6 %. V drugem kvartalu 2016 je bil padec dobička na delnico že manjši, 3,5 %. Glede na dejstvo, da je cena nafte v obdobju od sredine leta 2014 do leta 2016 padla iz okrog 100 na 30 USD za sod, je razumljivo, da glavnino izgub lahko pripišemo energetskemu sektorju. Zato je smiselno gledati gibanje dobička na delnico celotnega indeksa ob predpostavki, da izločimo vpliv izgub energetskih podjetij. Posledično so padci dobička na delnico nižji in zgolj v prvem kvartalu 2016 je indeks beležil padec dobička. Skratka slika je popolnoma drugačna in očitno je, da je bil vpliv energetskih podjetij na gibanje dobička celotnega indeksa izjemno velik.

Najnovejši podatki o gibanju dobička na delnico podjetij iz indeksa S&P 500 za tretje četrtletje kažejo, da stvari gredo na bolje. Prvič po sedmih četrtletjih padanja dobičkov podatki kažejo, da bo rast okrog 2,7 % (gre za t.i.»blended earnings growth«, ki kombinira že objavljene podatke podjetij, teh je 85 %,  z napovedjo o gibanju dobička podjetij, ki še niso objavila rezultatov, teh je 15 %). Do konca 4. novembra je namreč kar 85 % podjetij iz S&P 500 objavilo rezultate poslovanje - 71 % podjetij je imelo od napovedanih višje dobičke, 54 % pa tudi višje prihodke od napovedanih. Največjo rast je opaziti v sektorju nepremičnin, sledita javne storitve in sektor financ. Gledano absolutno je največ k rasti dobička na delnico indeksa S&P 500 prispeval sektor financ, saj je ustvaril 3.600 mrd USD dobičkov od skupno 10.100 mrd USD dobičkov vseh podjetij S&P 500 (podatki do 21. oktobra 2016 – FactSet 2016).

Pogled naprej je optimističen. Za zadnje, četrto četrtletje se namreč pričakuje rast dobičkov okrog 3,9 %, prihodkov pa 5 %. Očitno je končno prišlo do konca recesije dobičkov v ZDA. Tako je najbolj pozitivno dejstvo tega četrtletja preobrat v trendu gibanje ameriških dobičkov v smer navzgor. Poleg tega so napovedi za prihodnje četrtletje in leto 2017 pozitivne, skratka ohranitev trenda in celo izboljšanje dinamike. Trenutno so za leto 2017 bistveno višje napovedi, in sicer da bo rast dobička 11,6 %, prihodkov pa 5 % (FactSet 2016).

dr. Uroš Vek, upravljavec naložb, KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek

Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

01.02.2012

U. Vek