Rast delniških tečajev se ne giba vedno v isti smeri kot dobički podjetij

Članek slika

Gibanje delniških tečajev in objave poslovnih rezultatov se lahko kratkoročno gibajo diametralno nasprotno in pride do določene divergence.

Poslovni rezultati vplivajo na gibanje delniških tečajev, saj informacije o uspešnosti poslovanja razkrivajo finančno stanje podjetja. Prav tako pa razkrivajo ekonomske pogoje za nadaljnje doseganje zastavljenih finančnih ciljev podjetja. Investicijska javnost veliko pozornosti posveča ne zgolj nominalni rasti posameznih poslovnih indikatorjev v proučevanem obdobju, temveč pomembno vlogo pripisujejo tudi primerjavi objavljenih podatkov s pričakovanji finančnih analitikov. Pogosto se zgodi, da so poslovni rezultati boljši od predhodnega obdobja, ampak pod pričakovanji investicijske javnosti in posledično sledi padanje tečajev delnice. Velja tudi obratno, kadar je objava o poslovanju slabša, medtem, ko so rezultati nad pričakovanji trga, temu sledi rast cen delnic.

V mesecu oktobru je ameriški delniški indeks S&P 500 zrasel za slabih 10 %, merjeno v evrih, medtem ko je po dostopnih podatkih padec dobička (do sedaj objavljenih poslovnih rezultatov podjetij in pričakovanj poslovnih rezultati podjetij, ki še niso objavila rezultatov) znašal 2,2 %. Razloge za padanje dobička gre iskati v močnem ameriškem dolarju, padcu cen nafte in nižjem povpraševanju s strani držav v razvoju. Dostopni podatki odkrivajo, da so daleč največji padec dobička v tretjem četrtletju beležila podjetja iz energetskega sektorja, sledijo podjetja, ki se ukvarjajo s surovinami in industrijo. Sektor telekomunikacij je beležil najvišjo rast dobička v tretjem četrtletju, sledili so zdravstvo, trajne potrošne dobrine in finančne storitve.

Vir: FactSet 2015.

Delniški trgi se na padec povprečnega dobička v tretjem četrtletju niso odzvali negativno. Nasprotno, rast ameriških delniških trgov je bila v evrih okrog 10 %, v ameriških dolarjih pa 8,3 %.

Kaj je torej prispevalo k pozitivnemu sentimentu na ameriških borzah?

Pomemben dejavnik je dejstvo, da absolutna rast oz. padec dobička vedno ne pove celotne zgodbe. Pomembneje je, ali so objavljeni dobička nad ali pod pričakovanji investicijske javnosti. Podatki za zadnjo četrtletje kažejo, da je večina podjetij presegla pričakovanja, saj je 76 % podjetij od 340, ki so vključena v indeks S&P 500 in so že objavila poslovne rezultate, presegla pričakovanja investicijske javnosti glede objave dobičkov. Kot pozitivni dejavniki za rast delnic so se izkazala pričakovanja za nadaljevanje in celo poglobitev monetarnih ukrepov v Evropi in na Japonskem, umirjanje tveganja v državah v razvoju, večja korekcija delniških tečajev v avgustu in septembru ter pomanjkanje naložbenih alternativ.

Skratka, gibanje delniških tečajev in objave poslovnih rezultatov se lahko kratkoročno gibajo diametralno nasprotno in pride do določene divergence, vendar na dolgi rok še vedno velja, da mora rast delniških tečajev temeljiti na rasti poslovanja.

Uroš Vek je upravitelj premoženja KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek

Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

01.02.2012

U. Vek