Priložnosti za vlaganje

Članek slika

Zdajšnjem okrevanju gospodarstva prinaša priložnosti za vlaganje. Če si ogledamo donosnost indeksa S&P500, od začetka leta znaša 7 odstotkov. To je glede na kratko časovno obdobje zelo dober donos.

Velik dvig ima trdne temelje tudi v gospodarstvu.

Če si ogledamo objave ameriških podjetij o poslovanju v zadnjem obdobju, je več kot polovica gospodarskih družb že poročalo o rezultatih poslovanja. Dobički družb so se v primerjavi z lanskim letom povečali za približno 9 odstotkov. Poleg tega je krepko več kot polovici družb uspelo preseči pričakovanja analitikov. Jasno je, da ameriško gospodarstvo okreva. Prav tako pa okrevajo tudi ameriška gospodinjstva. Podatki kažejo, da se število novih nadomestil za brezposelne že skoraj leto dni zmanjšuje. Poleg tega nedavno poročilo o plačah v nekmetijskih panogah kaže, da je v ZDA stopnja izgube delovnih mest vse nižja, ob tem pa število ustvarjenih delovnih mest narašča, kar znižuje brezposelnost. To je izjemno pomembno ne le iz vidika socialne varnosti, temveč tudi iz vidika BDP, saj tako v ZDA kot v EU potrošnja prebivalstva prestavlja približno dve tretjini BDP. Izboljšanje položaja na področju zaposlovanja vodi do večje potrošnje prebivalstva in večje gospodarske rasti. To je pomembna prednost za delniške trge. Vidimo, da gospodarstvo v ZDA nedvomno okreva; kar je izredno pomembno za svetovno gospodarstvo, saj ZDA še vedno predstavljajo približno četrtino svetovnega BDP.

Imamo utemeljene razloge za optimizem.

Če  si ogledamo Evropo, lahko v nekaterih delih Evrope zasledimo podobno okrevanje. Tako imamo utemeljene razloge za optimizem. Glavna sta dva razloga za strah ljudi. Prvi je možnost razpada evrskega območja. Drugi pa je možnost, da se ponovi scenarij podoben tistemu pri propadu banke Lehman Brothers, ki je sprožil bančno krizo. Trdno sem prepričan, da se ne bo zgodilo nič od naštetega.

Najprej si oglejmo krizo evrskega območja. Po mojem mnenju je glavni razlog zakaj bo evro preživel, predvsem ta, da si vsi želijo, da preživi. Vsi se strinjajo glede tega, da mora evro preživeti. Glede načina, kako to zagotoviti, pa se je potrebno dogovoriti. Politiki se trenutno pogovarjajo o različnih možnostih, vključno z evro obveznicami in fiskalno unijo. Vendar pa se vsi strinjajo, da evro mora preživeti in menim, da se bo ravno to zgodilo, saj vsi želijo isto stvar. Razpad evrskega območja me zato ne skrbi.

Če se osredotočimo na bančni sektor, pa sem v veliki meri prepričan, da ne bomo priča še eni bančni krizi kot je bila tista ob propadu banke Lehman Brothers leta 2008. Sprva so propad banke Lehman Brothers nekateri pozdravili z besedami »s tem je konec nemoralnosti«, »konec Greenspanove varovalne mreže«, konec tega, da centralna banka Federal Reserve rešuje banke ne glede na višino njihovih izgub. V dneh in mesecih, ki so sledili, se je izkazalo, da je bila odločitev, da Lehman lahko propade, katastrofalna. Tisti, ki danes pripravljajo in sprejemajo zakonodajo, si ne želijo ponoviti te napake. Zatorej sem prepričan, da nobena od večjih bank ne bo več propadla na način kot se je to zgodilo z banko Lehman Brothers. In zato se bomo izognili bančni krizi.

V dneh in mesecih, ki so sledili, se je izkazalo, da je bila odločitev, da Lehman lahko propade, katastrofalna. Tisti, ki danes pripravljajo in sprejemajo zakonodajo, si ne želijo ponoviti te napake.

Glede na to, da ponovne bančne krize ne bo in ker evrsko območje ne bo razpadlo in sodeč po spodbudnih podatkih, ki prihajajo iz ZDA in EU menim, da imamo številne razloge, da lahko v prihodnje leto zremo z optimizmom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Naslednja kriza« in ideje, kako jo rešiti

05.01.2011

J. P. Foye