Prihodnja podoba kitajske ekonomije

Članek slika

Bruto domači proizvod Kitajske je drugi največji na svetu. Za ameriško ekonomijo zaostaja še precej, vendar jo vztrajno dohiteva. Ali jo bo dohitela v prihodnjih 15 ali 25 letih, ostaja odprto vprašanje, vendar vse projekcije nakazujejo dolgoročno rast.

Tudi stopnja dohitevanja bo v prihodnosti manjša, kot je bila v zadnjih dvajsetih letih, ko je kitajsko gospodarstvo realno zraslo za več kot 500 odstotkov, ameriško pa na drugi strani manj kot 100 odstotkov. V prid prihodnji rasti govori tudi nizka stopnja javnega dolga, obenem to pomeni tudi poceni zadolževanje. Javni dolg na Kitajskem predstavlja slabih 25 odstotkov, v Nemčiji za primerjavo več kot 70 in na Japonskem več kot 200 odstotkov.

V prihodnosti pričakujemo drugačen poslovni model kitajskih oblastnikov

Če povzamemo kitajsko ekonomijo v zadnjih desetih letih, pridemo do naslednjih sklepov: temeljila je predvsem na izvozu, investicijah v infrastrukturo, podjetja so s poceni proizvodi pridobivala tržne deleže, podjetja pa so rasla predvsem na račun povpraševanja iz Amerike in Evrope. Prav tako je bila večina največjih podjetij v večinskem državnem lastništvu.  V prihodnosti se bodo razmere spremenile, saj gospodarska rast na račun izvoza ne bo več tako visoka kot v preteklosti. Največja svetovna ekonomija bo deležna manjše rasti, njen uvoz se bo zmanjšal. Prav tako se bo ustavila rast kitajskih investicij v infrastrukturo, saj že zdaj lahko beremo o praznih kitajskih mestih, veliko praznih stanovanjih in prvih težavah lokalnih kitajskih oblasti, ki so nadpovprečno investirala v infrastrukturo.

Prav zaradi omenjenih dejstev lahko pričakujemo drugačen »poslovni model« kitajskih oblastnikov. Ekonomija se bo vse bolj orientirala na domačega potrošnika. To bo pomenilo vedno večji uvoz surovin, storitev... Domača podjetja se bodo odpirala, postopno se bo menjalo lastništvo, kar bo pomenilo večji poudarek na dobičku podjetja kot v preteklosti. Z večanjem domačega potrošnega sektorja bo kitajsko gospodarstvo postajalo vedno manj odvisno od ZDA ter Evrope. V preteklosti majhna kitajska podjetja iz sektorja domačih storitev in produktov bodo postajala vedno večja, sčasoma bodo začela osvajati tudi globalne trge.

Transformacija bo prinesla višje cene uvoženih izdelkov

Ta transformacija kitajske ekonomije bo prinesla višje cene uvoženih izdelkov, kar pa pomeni, da bomo mi deležni višje inflacije. Problem z inflacijo imajo trenutno tudi na Kitajskem. Zategovanje kreditnih pogojev v zadnjem letu se pozna tudi na cenah delnic kitajskih podjetij, ki že kar nekaj časa niso bile deležne pravih donosov. Vsaka dolgoročna rast ima seveda na svoji poti tudi težave. Kitajska se z njimi spopada, začela je spreminjati ekonomski model. Mi pa moramo prepoznati 600 milijonov potrošnikov, ki bodo sestavljali kitajsko ekonomijo čez 15 let, kot izvrstno priložnost.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman