Prenosniki znižujejo plodnost in ogrožajo nosečnice

Članek slika

Več raziskav je potrdilo, da je pogosta uporaba prenosnih računalnikov nevarna za zdravlje. Največjo nevarnost povečana gostota električnega toka predstavlja nosečnicam, prav tako pa znižuje kvaliteto moške sperme.

Nedavna raziskava objavljena v reviji "Archives of Environmental and Occupational Health" ugotovlja, da je termin prenosnik oz. "laptop" z vidika varovanja zdravlja zavajujoč in bi ga bilo potrebno zaradi zaščite potrošnikov spremniti.

Nevarno tudi za zdravje odraslih, predvsem pa med nosečnostjo

V zgoraj navedeni raziskavi z naslovom "Izpostavljenost elektromagnetnim sevanjem zaradi uporabe prenosnika"," so raziskovalci ugotovili, da elektromagnetna polja (EMFs), ki jih proizvaja prenosni računalnik, verjetno povzročajo visoke in nevarne elektromagnetne tokove v telesu odraslih ljudi in tudi v telesih zarodkov med žensko nosečnostjo. Ugotovili so, da v prenosnih računalnikih EMF vrednosti "bistveno višje od vrednosti, ki jih priporočata dve zadnji smernici za emisije magnetnih polj računalniških monitorjev."

Električno napajanje povečuje gostoto električnega toka

Prenosnik v bližini telesa ustvarja elektromagnetne  tokove na nivojih  34,2% - 49,8% ICNIRP priporočil. Gre za učinek, ki vsekakor ni zanemarljiv v telesu odraslega in še toliko bolj nevaren za plod (med nosečnostjo). Električno napajanje namreč povzroča povečuje gostoto električnega toka v plodu in v odraslih, ki za nekajkrat presegajo zdravstvena priporočila ICNIRP 98 in tako ustvarja škodljive učinke na zdravje.
(vir: Archives of Environmental and Occupational Health, 2012 Jan; 67(1): 31-6)

Dejstvo, da imajo lahko prenosni računalniki škodljive učinke na zdravje je potrdila tudi raziskava  izvedena konec lanskega leta (november 2011) v reviji Fertility and Sterility.

Prenosnik in Wi-Fi zmanjšujeta moško plodnost

V tej raziskavi so odkrili, da prenosni računalniki povezani z internetom prek Wi-Fi povezave zmanjšujejo kvaliteto sperme in povečujejo DNK fragmentacijo sperme. To je bila prvi klinična študija te vrste na ljudeh in je dokazala, da sevanje prenosnikov lahko povzroči veliko škodo za moško plodnost.

Kurkuma in propolis naj bi zmanjševala neželene učinke

Prenosni računalniki so veliko bolj udobni od namiznih računalnikov in zato je njihova uporaba narašča. Zato si je treba prizadevati, da jih uporabljamo previdno in preprečimo njihovo polaganje neposredno v naročje. Če se pogosti uporabi prenosnikov ne moremo izogniti je možno, da naravne rastline kot kurkuma ali propolis lahko zmanjša neželene učinke, povezane z izpostavljenostjo škodljivim elektromagnetnim poljem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja