Prednosti postopnega varčevanja

Članek slika

V današnjem svetu so le redki tisti, ki si znajo urediti osebne finance. Vedno je potrebno začeti na začetku in si postaviti cilje, ki jih imamo za prihodnost.

"Prispevek je bil objavljen septembra, 2014."

Ko se mladi zaposlijo, prve plače po navadi zapravijo za ogromno stvari, ki jih ne potrebujejo. Vsak človek mora oziroma bi moral začeti varčevati takoj, ko dobi svoje prve prihodke iz naslova dela. Seveda iščemo različne izgovore kot so: nič mi ne ostane, imam prenizko plačo in podobno. Če začnemo že na začetku razmišljati, da moramo del denarja, ki ga zaslužimo, dajati na stran, in si ustvarimo neke vrste obvezo, lahko hitro naberemo kar lep znesek.

Na začetku si mladi postavijo cilj, kot je na primer nakup novega avtomobila. In kaj naredijo? Najamejo kredit in ga odplačujejo tudi pet let brez problema v višini 100 – 200 EUR na mesec. Ali se kdo sploh vpraša, če bi začeli s takim zneskom varčevati že na začetku, koliko bi privarčevali v roku petih let?

Primer:

Najamemo kredit v višini 10.600 EUR za dobo 5 let, kupimo avto, s katerim so seveda še dodatni stroški. Banki pa plačujemo 200 EUR mesečno in v petih letih odplačamo 12.500 EUR.

ali

Varčujemo pet let 200 EUR mesečno in privarčujemo 13.500 EUR ob 5% letni donosnosti.

Vsak od vas bo seveda vprašal: "Kdo pa mi danes garantira 5% donosnost?" in "Kaj, če trgi padejo in vse izgubim?".

V celotni zgodovini trgov, ti še niso padli za 100% in sploh na začetku varčevanja je priporočljivo, da trgi padajo. V tem primeru varčevalci ceneje kupujemo in si s tem nižamo izgubo, ki bi jo utrpeli pri investiranju z enkratnim vložkom.

Primer se lepo vidi na grafu:

Rumena črta na grafu prikazuje mesečna vplačila v sklade
Siva črta na grafu prikazuje enkratno vplačilo v sklade

Torej, vsak posameznik ali posameznica mora varčevati tudi postopno, tudi če že ima nekaj privarčevanega.

Z metodo povprečnega stroška zavarujemo svoj obstoječi portfelj in če je znesek mesečnega vložka dovolj visok, lahko to predstavlja v petih letih tretjino, v desetih letih pa celo polovico celotnega portfelja.

Ljudje v današnjem svetu nimamo dovolj časa, da bi razmišljali o naložbah in denar damo v banko. Banka nam naša sredstva obrestuje po obrestni meri, nižji od 1%, sama pa išče naložbe, ki ji prinašajo precej višje donose. Ljudje, ki se ne ukvarjajo z naložbami, si zaradi tega morajo najeti finančnega svetovalca, kar lahko na začetku predstavlja tudi znaten strošek. Obstajajo tudi brezplačna svetovanja in razna izobraževanja, ki bi se jih moral udeležiti vsak, saj se lahko tudi tam kaj naučimo.

Svetovalci smo različni. Nekateri delajo za to, da obogatijo. Drugi pa dejansko pomagamo uresničevati vaše cilje.

Poiščite si svojega finančnega svetovalca!

Boštjan Jarkovič je naložbeni svetovalec Skupine Vzajemci. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Kakovosten visoko usposobljen kader svetovalcev Skupine Vzajemci vam pomaga urediti vaše osebne finance. Skupina Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja