Pozabite na delnice, če ne mislite biti investirani vsaj 10 let

Članek slika

Koliko časa je priporočljivo držanje delnic?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

V kolikor bi radi imeli vsaj 95-odstotno možnost pozitivnih donosov, vaš horizont ne sme biti krajši od 20 let.

Številni ste se v zadnjih tednih podali na delniške trge le iz razloga, ker so trgi od marčevskega dna beležili krepko rast. O nerazumnosti, kot lahko poimenujemo kupovanje delnic po 30-odstotni rasti le v 2 mesecih, ni smiselno razpravljati. Razpravljali bomo o tem, kakšen časovni horizont bi morali zasledovati, v kolikor želite ob držanju delnic mirno spati.

Nič ni narobe s trenutnim kupovanjem delnic. To bi vam tudi priporočil, v kolikor bi radi privarčevali dovolj sredstev za varno upokojitev. Vendar če trenutno kupujete z namenom unovčevanja dobičkov v roku nekaj mesecev in ne najmanj leta 2030, se izpostavljate nepotrebnemu tveganju.

Tega ne pravim, ker bi pričakoval vnovične padce, ampak zgolj zaradi zgodovinskih podatkov o donosnosti delnic in obveznic. Ni skrivnost, da oba naložbena razreda na dolgi rok vselej predstavljata potencialno dobro naložbo. Upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da rast ni linearna in da bodo v nekem obdobju bolj donosne delnice, spet v drugem pa obveznice. Tveganje, ki ga sprejmemo z nakupom obveznic, je pri tem veliko nižje.

V kolikor se zanašamo na podatke od leta 1801 do danes, kot jih je preračunal Jeremy Siegel, ki spada med najboljše ekonomiste današnjega časa, boste z 10-letnim horizontom imeli 80-odstotno možnost, da boste z lastništvom delnic na boljšem kot pri lastništvu obveznic. Pri 20-letnem horizontu ta verjetnost naraste na približno 95 odstotkov, med tem ko boste skoraj 100-odstotno verjetnost višje donosnosti imeli ob 30-letnem horizontu.

Seveda pri tem še vedno primerjamo "hruške z jabolki", saj imate pri obveznicah tako rekoč vnaprej določeno dinamiko izplačevanja donosov, razen če le-te kupujete in prodajate ob spremembi njihove cene, kot bi to počeli z delnicami.

V kolikor torej ne bi radi tvegali, bi pa radi investirali za obdobje, krajše od 10 let, se odločite za obveznice. Pri dobi, daljši od 10 let, pa so delnice nedvomno boljša izbira.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Intervju: Tehnološki sektor je skoraj nujni sestavni del dolgoročnega vlagatelja

17.06.2021

M. Todurov